Δύο στρατόπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού, ετοιμάζονται για σφοδρή σύγκρουση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει άμεσα την Ελλάδα. Από τη μία είναι η Κομισιόν, μαζί με τη Γερμανία που αντιτίθενται σφόδρα στο κλείσιμο των συνόρων και το «ξήλωμα» της Ζώνης Σένγκεν και από την άλλη οι χώρες του «Βίσενγκαρντ» (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία), που όχι μόνο ζητούν σκληρή γραμμή στο ζήτημα, αλλά ήδη προετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια, προεξοφλώντας πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών θα αποτύχει και ζητούν κλείσιμο των συνόρων.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη χθεσινή συνάντηση των πρωθυπουργών των τεσσάρων αυτών χωρών στην Πράγα, σίγουρα προβληματίζουν, με τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο να διαμηνύει πως η ομάδα του Βίσενγκαρντ έχει στα σκαριά «σχέδιο Β» που θα διασφαλίζει τα σύνορα  τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της ΠΓΔΜ. «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι κάπως απαισιόδοξος», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι επί τάπητος τέθηκε ένα «σχέδιο Β», το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Αντίστοιχα, ο γνωστός για τις σκληρές θέσεις του στο προσφυγικό Βίκτορ Ορμπάν επιμένει σε μία «δεύτερη γραμμή άμυνας» στα νότια της χώρας του, διατεινόμενος πως η πολιτική «καλωσορίσματος» όχι μόνον έχει αποτύχει, αλλά υπέθαλψε τρομοκρατία και δημιούργησε φόβους.

Ουσιαστικά, σκοπός των «4» του «Βίσενγκαρντ» – οι οποίοι βρίσκονται σε σύμπλευση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς- είναι να «μπλοκάρει» ο Βαλκανικός Διάδρομος, το μονοπάτι δηλαδή που επιλέγουν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Οι «σύμμαχοι»

Στην προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα, η Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκει μία σειρά από συμμάχους. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ (η οποία έχει να αντιμετωπίσει αντίστοιχες πιέσεις από τα δεξιά του κόμματός της), διαμηνύει σε κάθε τόνο πως η λύση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, ενώ σήμερα έδωσε τον τόνο, προαναγγέλλοντας σκληρή αντιπαράθεση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. «Θα παλέψω με όλη μου τη δύναμη ώστε την Πέμπτη και την Παρασκευή να υιοθετηθεί η λύση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα συζητηθούν νέες ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων ανά χώρα - μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αστείο δεδομένου ότι λιγότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί με βάση τα ήδη ισχύοντα ποσοστά.

Κεντρικό ζήτημα, σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα είναι αντιθέτως κατά πόσον η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα της μετανάστευσης ή εάν οι 28 χώρες θα καταφύγουν σε κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ και Ελλάδας - Βουλγαρίας, με όλες τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση για την χώρα μας, την ΕΕ και τη Ζώνη Σένγκεν.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου στην εφημερίδα Stuttgarder Zeitung, που έκανε λόγο για αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά, σχολιάζοντας τα σχέδια περί κλεισίματος των συνόρων. «Τα αποφασιστικής σημασίας εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν για τη ροή των προσφύγων βρίσκονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα αν «η ταμπέλα "STOP" θα έπρεπε να βρίσκεται στα τουρκικά παραλία του Αιγαίου ή στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», τόνισε.

Ταυτόσημη ήταν και η θέση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επεσήμανε σήμερα πως δεν είναι θιασώτης των κλειστών συνόρων, και σχολίασε δεικτικά πως ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο προσφυγικό «τον κακό δρόμο».

Αλλά και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, πήρε αποστάσεις από τον υπουργό του των Εξωτερικών – ο οποίος εμφανίζεται σφοδρός υπέρμαχος του κλεισίματος των συνόρων- στηλιτεύοντας τις αποφάσεις που έλαβαν οι χώρες του «Βίσενγκαρντ». Ο Φάιμαν έκανε λόγο για «καθαρό κυνισμό» και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν οι χώρες αυτές να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να μπλοκάρουν με τη στάση τους μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων και να προκαλούν μία καθυστέρηση στα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος».

«Αυτή η ομάδα δεν πρέπει τώρα να πανηγυρίζει, ότι συμφωνούμε σε μία διασφάλιση των συνόρων στην ΠΓΔΜ, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γράψει μία ένδοξη σελίδα στα βιβλία της ιστορίας», σημείωσε, διερωτώμενος στη συνέχεια για το «τί θα γίνει όταν τον Μάιο θα πεινούν στο συνοριακό φράχτη της ΠΓΔΜ 100.000 πρόσφυγες, άραγε θα πανηγυρίζουμε και τότε ακόμη τη σκληρότητα του Ούγγρου πρωθυπουργού».

Υπό αυτό το πρίσμα, και με τα δύο στρατόπεδα εν πολλοίς να έχουν διαμορφωθεί η Σύνοδος Κορυφής προμηνύεται «καυτή», με έντονες αντιπαραθέσεις. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέχεται με βαριά ατζέντα και με την πρόοδο στην κατασκευή των hot spots στις αποσκευές του, με την κυβέρνηση – όπως προκύπτει από αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργών- να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για το κλείσιμο των συνόρων