Ικανοποιημένος από τη συνεργασία των αρχών της Χίου με τις Ένοπλες Δυνάμεις για την κατασκευή του hot spot στο νησί εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του.

«Το κέντρο καταγραφής διαθέτει όλες τις απαραίτητες δομές με όλες τις προβλεπόμενες συνθήκες υγιεινής, με καλές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από σήμερα σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα λειτουργήσει ειδικό χώρος για τα παιδιά. Ελπίζω, πρόσθεσε, εντός των επομένων ημερών να μπορούμε να έχουμε και ένα κέντρο καταγραφής με βιομετρικά στοιχεία ταυτότητας και για τα παιδιά από 0-12 ετών που δεν καταγράφονται μέχρι σήμερα με το σύστημα Eurodac.

Παράλληλα εξήρε τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και με τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ, «έχουμε μπει σε έναν δρόμο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό σεβόμενοι πάντα τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων», εκτίμησε.

Η αποστολή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης δεν επηρεάζει την εθνική κυριαρχία της χωράς, κατέστησε σαφές, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο κ. Καμμένος συνομίλησε με τους πρόσφυγες, με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ, τους εθελοντές και τα στελέχη του Στρατού που έχουν το συντονισμό για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου.

Ο κ. Καμμένος επισκέφτηκε ταυτόχρονα και τα αντίστοιχα κέντρα στη Λέρο και τη Λέσβο. Τον συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.