Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης είναι κάτι που τα «παραδοσιακά» κόμματα διαπίστωσαν εμφατικά με το δημοψήφισμα του Ιουλίου, το νέο μνημόνιο και τελικά τις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου. 

Το ότι η κυβέρνησή του έχει να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο προβλημάτων που ξεκινούν από την αξιολόγηση, περνούν από το μεταναστευτικό και, τελικά, καταλήγουν στην υποβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της χώρας και στον κίνδυνο περιθωριοποίησής της είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. 

Το ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιθυμούσε να είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας που θα φέρει εις πέρας το μνημόνιο και τα δύσκολα μέτρα που αυτό προβλέπει σχεδόν ομολογήθηκε από τη νέα ηγεσία του κόμματος. 

Ωστόσο, ήδη πολλοί βλέπουν τα πρώτα ορατά σημάδια αλλαγής της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει συνεχώς ρυθμούς και κλιμακώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Δεν είναι τυχαίο ότι, χθες, ο κ. Μητσοτάκης ύψωσε τους τόνους για το προσφυγικό, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κλεισίματος των συνόρων, καταγγέλλοντας κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς και ζητώντας εθνική προσπάθεια για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου. 

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό για την εμπλοκή που σημειώθηκε με την υπέρπτηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους πάνω από την Τουρκία. Προφανώς και οι γαλάζιοι δεν ισχυρίζονται ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Ωστόσο, εκτιμούν ως λανθασμένη όλη την κυβερνητική διαχείριση, τόσο εξαιτίας του σχεδίου πτήσης που επελέγη, και έδωσε τη δυνατότητα στους τούρκους να εγείρουν τα γνωστά ζητήματα περι αποστρατικοποίησης της Ρόδου, όσο και για την αντίδραση – αν υπήρξε – της ελληνικής διπλωματίας ως απάντηση στην τουρκική πρόκληση. 

Αυτά τα δύο, με την ιδιαίτερη σημειολογία που έχουν για ένα δεξιό, εθνικά φορτισμένο ακροατήριο, σε συνδυασμό με τον ανοικτό πόλεμο για το ασφαλιστικό και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για μία ολοκληρωτική και ενδεχομένως εκλογική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό. Όχι γιατί, απαραιτήτως, το επιλέγει αλλά διότι θεωρεί ότι δεν μπορεί να το αποφύγει. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και το στενό του επιτελείο εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κάτσει άπραγος να περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή την επιβεβαίωση της δυσμενούς εξέλιξης για το προσφυγικό αλλά θα επιχειρήσει να βρει διέξοδο. Η Συγγρού ξορκίζει, έστω και ως θέμα συζήτησης, το σενάριο των εκλογών, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι που θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την κάλπη, μέσω της οποίας θεωρεί ότι θα διατηρήσει μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, ικανή να τον επαναφέρει στην εξουσία σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν, επίσης, ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση πως σε διαφορετική περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ. 

Με αυτό ως δεδομένο πιθανολογούν μία νέα εκλογική διέξοδο για τον κ. Τσίπρα. Οι απόψεις διίστανται, πάντως. Κάποιοι, οι περισσότεροι, βλέπουν εκλογές. Κάποιοι άλλοι, «διαβάζοντας» και όσα λέει ο Π. Καμμένος, δείχνουν προς την πλευρά του δημοψηφίσματος. Όπως χθες ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που εκτίμησε, σε συνέντευξή του, ότι είναι πιθανόν ο κ. Τσίπρας να μην φτάσει στο τέλος της αξιολόγησης αλλά να επιλέξει, ξανά, την οδό του δημοψηφίσματος. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, κάτι που προϋποθέτει ότι θα κρατά ζεστή την μηχανή του κόμματος και σε εγρήγορση τους ψηφοφόρους.