Έναν αγώνα δρόμου με στόχο να σπάσει ο κλοιός που έχει δημιουργηθεί γύρω από την χώρα με αφορμή την προσφυγική κρίση, ξεκινάει από σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Το τριήμερο που θα ακολουθήσει και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα κρίνουν εν πολλοίς, όχι μόνο την τύχη της χώρας στην ζώνη Σένγκεν, αλλά και την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την γνωρίσαμε από το 1992 και μετά. 

Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ήταν απλά το πρόγευμα των επαφών που θα έχει στις Βρυξέλλες. Η ρητή δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου, πως τα κλειστά σύνορα και η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα, ικανοποίησε πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το μήνυμα αυτό αφορούσε κυρίως τις τέσσερις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία), αλλά και όλους όσους εντός του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οραματίζονται φράχτες και κλειστά σύνορα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Σε ότι έχει να κάνει με τις επιδιώξεις της Ελλάδας για το προσφυγικό, αυτές θα παρουσιαστούν τόσο σε αυτή, καθ’ αυτή την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, όσο και στις τέσσερις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της. 

Η πρώτη θα είναι ένα τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα το απόγευμα. Η δεύτερη, αύριο το πρωί, μια τριμερής διάσκεψη, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και η τρίτη, -αμέσως μετά την τριμερή- μια «μίνι» Σύνοδος Κορυφής 10 χωρών μελών με την Τουρκία. Η τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς θα συζητήσει με τον ενώπιος ενωπίω με τον Τσέχο Πρωθυπουργό που έχει εκφράσει σκληρές, αντιμεταναστευτικές θέσεις.

Και ενώ το ενδεχόμενο της έξωσης της χώρας από την ζώνη του Σένγκεν φαίνεται πως απομακρύνεται, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην ελάφρυνση της Ελλάδας από το βάρος που σηκώνει στο προσφυγικό

Όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, η αποδοχή της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και η ολοκλήρωση του 80% των υποδομών που είχε αναλάβει να φτιάξει η κυβέρνηση -ως υποχρέωση έναντι των ευρωπαίων- για την καταγραφή και την φιλοξενία των προσφύγων, αποτελούν σημαντικό όπλο για την χώρα. 

Από την στιγμή που οι ελληνικές υποχρεώσεις έχουν σχεδόν εκπληρωθεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τώρα να αναλάβουν και οι ευρωπαίοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην διαχείριση της κρίσης. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να αναδείξει ότι η λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά λίγο ανατολικότερα, στην Άγκυρα.