Κεντρικό ζήτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα είναι η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε:

Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στην Ευρώπη «είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η κατανομή 160.000 ανθρώπων και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. «Αυτό που προέχει τώρα είναι πώς μπορούμε να φυλάξουμε από κοινού τα κοινά μας σύνορα. Και για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», προσέθεσε.