Στην ανάγκη να προστατευθούν τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα συμφώνησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ.

Με τον τρόπο αυτό τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεμήνυσαν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιουνκέρ, ο αρχηός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:

Επανέλαβα στον πρόεδρο Γιούνκερ την πάγια άποψη μας ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας δεν θα αποτελούσε καμία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ τη στάση της ΝΔ και την εθνική πολιτική που έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό. Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχει και σημαντική πρόοδος, στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. Το πρόβλημα το προσφυγικό δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hotspots.

Η Ευρώπη θα πρέπει και αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ειδικάστο ζήτημα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, απο την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες και βέβαια η συνεργασία με την Τουρκία θα πρέπει να φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο, όπου η Τουρκία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσφυγικές μεταναστευτικές ροές. Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία, και μόνο μέσα απο ένα ειλικρινή διάλογο ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας, μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή τη διάσταση.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας».