Στο σχεδόν ομόφωνο συμπέρασμα πως η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της παρουσίας των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, ήταν επιβεβλημένη λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή, κατέληξαν τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή.

Στην ενημέρωση που παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, έγινε συζήτηση εφ’όλης της ύλης, διατυπώθηκαν απόψεις, εκφράστηκαν φόβοι και  ανησυχίες για το ποιος θα είναι στην πράξη ο ρόλος των Νατοϊκών δυνάμεων, αλλά παράλληλα αναγνωρίστηκε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν- εν προκειμένω- οι σωστές.

Ο κ. Καμμένος προχώρησε σε μια αρχική τοποθέτηση- ενημέρωση για τη συμφωνία που έχει γίνει και επιχείρησε να καθησυχάσει τις όποιες- και ήταν αρκετές- ανησυχίες για τον κίνδυνο διαμόρφωσης νέων δεδομένων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός αναγνώρισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει τους «γνωστούς τσαμπουκάδες», σημειώνοντας όμως πως δεν θα μπορεί να το πράξει στα σημεία που εποπτεύονται από τα ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ρόλος τη συμμαχίας θα είναι προληπτικός και δεν θα παρεμβαίνει στη διάσωση των προσφύγων, κάτι που θα συνεχίζουν να κάνουν Ελλάδα και Τουρκία. Κάλεσε, δε τα μέλη της επιτροπής να επισκεφτούν τα hot spots που είναι έτοιμα (τα τέσσερα από τα πέντε. Απάντησε μάλιστα θετικά σε ερώτηση βουλευτή για το αν το ΝΑΤΟ θα καλύπτει ολόκληρη την ακτογραμμή του Αιγαίου, γεγονός που από βουλευτές της συμπολίτευσης εκτιμήθηκε θετικά.

Στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκε η αντίληψη που αναγνώρισε πως η χώρα μας δεν άντεχε την κατηγορία πως δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και πως με κάποιο τρόπο η Τουρκία έπρεπε να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία (από τη στιγμή που δεν έγινε με τη Frontex, έγινε με το ΝΑΤΟ). « Εδώ που φτάσαμε δεν υπήρχε άλλη λύση», εκτίμησε βουλευτής βουλευτής και πρόσθεσε:  «αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν αναγκαιότητα βάσει των εξελίξεων».

Οι επιφυλάξεις

Πάντως πέραν της κοινής παραδοχής στα βασικά, εκδηλώθηκαν και αρκετές επιφυλάξεις για τον πραγματικό ρόλο και σημασία της παρουσίας των Νατοϊκών δυνάμεων στη γειτονιά μας και για το τι αλλαγές μπορεί αυτή να φέρει αυτό στο υπάρχον status.  Επιπλέον, διατυπώθηκε η θέση πως η πραγματική ατζέντα του ΝΑΤΟ δεν είναι το προσφυγικό αλλά η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κινήσεις του. Ένα άλλο ζήτημα που ετέθη ήταν και η στάση της Ελλάδας στα βόρεια σύνορά της και ο κίνδυνος που υπάρχει να κλείσουν.

Σε κάθε περίπτωση ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη κριτική που άσκησε το ΚΚΕ και τη γενικότερη αρνητική του στάση έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης.  

Η ανησυχία στις τοποθετήσεις των βουλευτών του, κινήθηκε στη λογική της ουδετερότητας που έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει η ατλαντική συμμαχία. Και αυτό γιατί, όπως είπαν οι ίδιοι, η συγκεκριμένη στάση ευνοεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία είναι αυτή που αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα.