Νομοθετική πρωτοβουλία για την «κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων» καθώς και αύξηση των υπηρεσιών που θα συνδέονται μέσω διαδικτύου με τα ΚΕΠ το επόμενο διάστημα, προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το σχεδιασμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και της περαιτέρω προώθησης της ανοικτής διακυβέρνησης, ανέφερε ότι «η online σύνδεση των ΚΕΠ με φορείς του Δημοσίου για 60 υπηρεσίες και διαδικασίες, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν βασικές υπηρεσίες με μία μόνο αίτηση, με μία μόνο επίσκεψη, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία».

«Ο αριθμός αυτός των υπηρεσιών θα αυξάνεται συνεχώς το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πως με την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού διαύλου παροχής υπηρεσιών, την Πύλη ΕΡΜΗΣ, θα αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών οι οποίοι μόνο με τους κωδικούς  πρόσβασης στο TAXISnet, θα αποκτούν χωρίς πρόσθετες διαδικασίες ,πρόσβαση στις υπηρεσίες της Πύλης.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι:

-Κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι να υποστηρίξει  με τη βοήθεια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, την αναδιάρθρωση δηλαδή του κράτους ώστε αυτό να γίνει αποτελεσματικότερο.

-Απώτερος στόχος του υπουργείου, είναι  η ανάκτηση της  εμπιστοσύνης των πολιτών στη διοίκηση όταν αυτή γίνει πιο αποτελεσματική και διαφανής, λογοδοτεί και παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε παράλληλα «ακρογωνιαίο λίθο αυτής της στρατηγικής, το σύστημα διαχείρισης υποθέσεων πολιτών που αποτελείται από το πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠ και την Πύλη ΕΡΜΗΣ», σημειώνοντας ότι «κάθε υπηρεσία και διαδικασία της δημόσιας διοίκησης εξετάζεται ανάλογα με τον βαθμό ηλεκτρονικής ετοιμότητας της, ανασχεδιάζεται και εισάγεται στο Σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων».

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το υπουργείο θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει το επόμενο διάστημα τον «ΕΡΜΗ», προσθέτοντας νέες υπηρεσίες και προανήγγειλε  την  έναρξη του νέου Συστήματος Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα προσφέρει ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στα σκαριά νέο νομοσχέδιο για κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων

Με πρωτοβουλία του Χρ. Βερναρδάκη θα τεθεί σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση κείμενο πολιτικής για νομοθετική πρωτοβουλία που πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο για την «κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων».

Συγκεκριμένα, σε  συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα εφαρμοστεί μια νέα καινοτόμος μεθοδολογία ανάλυσης των σχολίων που θα συγκεντρωθούν και θα παραχθεί έκθεση διαβούλευσης που θα ληφθεί υπόψη για την προετοιμασία του νομοσχεδίου.

Σκοπός της πιλοτικής δράσης είναι να αξιολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες και οι μεθοδολογίες έτσι ώστε ο θεσμός της προ-διαβούλευσης να εφαρμοστεί στη συνέχεια για το σύνολο των φορέων της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ.