Στις αρχές Ιουλίου, μετά τη σύνοδο Κορυφής και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ως τότε όμως μεσολαβούν τρεις βδομάδες. Και υπό την πίεση της πλατείας είναι πολύ πιθανό ο Γιώργος αντί να κάνει έναν ανασχηματισμό αποτελεσματικότητας, να προσπαθήσει να καβαλήσει το κύμα της λαϊκής αγανάκτησης – γεμίζοντας την κυβέρνηση του με νέα πρόσωπα. 

Η παρουσία του κόσμου στις πλατείες έχει προκαλέσει σύγκρυο στο Μέγαρο Μαξίμου, ανατρέποντας όλους τους ως τώρα σχεδιασμούς. Η στενή ομάδα των στελεχών γύρω από τον Πρωθυπουργό την ερμηνεύει ως αγανάκτηση του κόσμου με το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης – το είπε δημόσια την Κυριακή ο Γερουλάνος. Αυτή η ομάδα επιμένει, ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να είναι το δεύτερο συμβολικό μήνυμα ότι επέρχεται ρήξη με αυτό το σύστημα, το πρώτο θα είναι η παραπομπή και δίκη του Άκη Τσοζατζόπουλου, μια υπόθεση την οποία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτατα. Το ξήλωμα του πουλόβερ της μεταπολίτευσης θα ξεκινήσει από τον Άκη θα συνεχίσει όμως και με άλλους  πρώην υπουργούς με άξονα προς το παρόν την ίδια υπόθεση.

Αυτό στο οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προσανατολίζεται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του είναι μια κυβέρνηση νέων και άφθαρτων προσώπων, δηλαδή περισσότερο Γερουλάνο και Ραγκούση – παρεπιπτόντως ο πρώτος προαλείφεται για εκπρόσωπος και λιγότερους εκσυγχρονιστές. Αν επιλέξει αυτό το δρόμο, τότε στο νέο σχήμα θα διασωθούν και η Τίνα και η Λούκα Κατσέλη (πιθανόν ως υπουργός Πολιτισμού). Από τους δικούς του, το πιθανότερο είναι να θυσιάσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου που δεν σώζεται πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται ήδη οι διαβουλεύσεις με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος όμως δεν θέλει να αναλάβει το χάος και γι’ αυτό θέτει όρους, όπως π.χ. να μην εμπλέκονται «κηπουροί του Παπανδρέου» στα μνημονιακά υπουργεία. Οι σκέψεις πάντως για αξιοποίηση πρώην εκσυγχρονιστών πάντως, όπως οι Γ. Φλωρίδης, Κ. Καρτάλης και Ν. Αλευράς υποχωρούν στον ορίζοντα.

Αν ο Γιώργος πάντως προσπαθήσει με τον ανασχηματισμό να καβαλήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να φορτώσει την κυβέρνηση με ακόμα περισσότερα νέα πρόσωπα, τότε ρισκάρει ρήξη με τους εκσυγχρονιστές που είχαν πιστέψει ότι ήρθε η ώρα τους. Και όπως λέει ένας από αυτούς, «αν αποτύχει ο ανασχηματισμός, τότε η κυβέρνηση δεν σώζεται».