current views are: 4

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση15:46

Γεροβασίλη: Εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας – Εγκαλών ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, τονίζοντας πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εγκαλών και όχι εγκαλούμενος.

Δημοσίευση 15:46’

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, τονίζοντας πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εγκαλών και όχι εγκαλούμενος.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, τονίζοντας πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εγκαλών και όχι εγκαλούμενος.

Μιλώντας στον δημοτικό σταθμό του Ηρακλείου Αττικής, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «έχουμε τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα ως χώρα εισόδου. Η χώρα μας από την πλευρά της έχει κάνει πάρα πολλές προσπάθειες, με ατέλειες φυσικά, και αδυναμίες, δεδομένου ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα καινούργιο θέμα. Δεν είναι το παλιό θέμα της μετανάστευσης που ξέραμε. Το προσφυγικό, και μάλιστα σε τέτοιους αριθμούς, είναι πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμο από εμάς, με βάση τη δυνατότητα της χώρας»,

«Ωστόσο, σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο. Και βεβαίως είναι σημαντικές όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα να φθάνουμε να έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα συμφωνηθέντα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια ότι ως ευρωπαϊκό πρόβλημα θα πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή λύση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται και η κάθε χώρα να σηκώνει το βάρος που της αναλογεί» είπε στη συνέχεια.

Αναφερόμενη στις φωνές για κλείσιμο συνόρων, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχουν αυτές οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη, που επιμένουν σ’ αυτές τις λύσεις, όπως και οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, οι οποίοι συνεδρίασαν προχθές. Όμως, υπάρχουν και άλλες φωνές στην Ευρώπη, δυνατές φωνές: αυτές της Μέρκελ, του Τουσκ, του Γιούνκερ, του Φάιμαν, οι οποίοι, προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις και θα τοποθετηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή είναι η πλειοψηφούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ με τις οποίες απέρριψε τη λογική των κλειστών συνόρων, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού και όχι με όρους κλειστών συνόρων και μάλιστα με δηλώσεις από χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά στ’ αλήθεια υπονομεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και πρέπει να δούνε με ανοιχτά μάτια το θέμα, χωρίς ξενοφοβία και χωρίς τη λογική ”ας συμβεί λίγο παραπέρα, να μην συμβεί σε εμένα”. Αυτό δεν μπορεί να δώσει λύση».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε επίσης ότι σε καμία χρονική στιγμή, με κανένα τρόπο η κυβέρνηση δεν έχει συμψηφίσει το προσφυγικό θέμα με το θέμα της οικονομικής κρίσης και του οικονομικού προγράμματος για τη χώρα. «Όχι μόνο για λόγους αξιακούς αλλά για λόγους πραγματιστικούς. Τονίζω το ”αξιακό”, διότι αυτή η άποψη δεν θα μπορούσε να μπει καν στη λογική μας», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικώς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν παλεύουμε μόνο για την οικονομία της χώρας, αλλά παλεύουμε συνολικά για την κοινωνία, για να σταθεί όρθια και με τις αξίες της ζωντανές. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα συμβάλλαμε σε τέτοιου τύπου διαχειρίσεις και σκέψεις», επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Υπάρχει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, η οποία βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη, μαζί με την προσφυγική κρίση. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν και οι ευρωπαίοι ηγέτες όλων των χωρών και βάζει και καινούργια δεδομένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μιλάω για συμψηφισμούς. Μιλάω για καινούργια πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται και η οποία έχει αντανάκλαση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η αξιολόγηση και το ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε όμως:

Ξέραμε ότι φθάνοντας στο ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, παρόλο που η χώρα και η κυβέρνηση έχει να δείξει ότι πραγματικά έχει ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, δεν ήμασταν ποτέ ήσυχοι ότι κάποιοι δεν θα έρθουν με άλλες απόψεις για να επιβάλουν καινούργια πράγματα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ωστόσο πως η κυβέρνηση έχει βάσιμες ελπίδες για την θετική έκβαση της αξιολόγησης. «Έχουμε βάσιμες ελπίδες. Έχουμε δηλώσεις επισήμων Ευρωπαίων για την ανάγκη της γρήγορης διαδικασίας αξιολόγησης. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες, έχουμε και συγκλίσεις. Τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε αυτή την αξιολόγηση, έχουν γίνει ήδη αποδεκτά από τους θεσμούς. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες και με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς βεβαίως να παραβιάζονται τα δομικά στοιχεία των σχεδίων που έχουμε καταθέσει προς αξιολόγηση, νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


σχετικα αρθρα