Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή κατά τη ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Την προκλητική συμπεριφορά του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, που απ’ ό,τι φαίνεται από τη γωνία λήψης του βίντεο, είχε προσχεδιάσει το σκηνικό έντασης, καταδίκασαν όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησαν ακραίες και ρατσιστικές υβριστικές εκφράσεις εναντίον των προσφύγων, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και των άλλων βουλευτών» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά Κώστας Δουζίνας.

«Η Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση, απέβαλε τους υβριστές της Δημοκρατίας από την αίθουσα, καταδίκασε τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και δήλωσε ότι δεν θα ανεχθεί στο μέλλον την επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών» ανέφερε ακόμη ο ίδιος και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από αυτούς που την υποσκάπτουν και την υβρίζουν».

Ως «μία από τις πιο μαύρες σελίδες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλή. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μετείχε στη συνεδρίαση : «Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων με απαράδεκτο και φασίζοντα τρόπο με χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν όχι σε Κοινοβούλιο, ούτε σε χαμαιτυπείο».

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη «η αντίδραση του συνόλου των συναδέλφων της επιτροπής αμύνης ήταν άμεση, εκλήθησαν να φύγουν από την αίθουσα, αρνήθηκαν να φύγουν και την ίδια στιγμή κατέγραφαν απόρρητη σύσκεψη με τα κινητά τους''.

Η κυρία Μπακογιάννη κατέληξε: «Έχω μόνο να καταδικάσω αυτή την κατάσταση. Καλώ τους βουλευτές να μην δεχθούμε περαιτέρω έκπτωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Το επεισόδιο καταδίκασε από το Ποτάμι ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης ο οποίος σημείωσε πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» και ζήτησε την άμεση τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής. 

Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη: 

Την πιο προκλητική εμφάνιση της ΧΑ μέχρι σήμερα, με την κατάφωρη απαξίωση και παρακμή του κοινοβουλευτισμού, που συνεπάγονται οι συμπεριφορές των βουλευτών της, βίωσαν τα μέλη της εν λόγω διαρκούς Επιτροπής, κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο. 

Οι σκαιές αυτές συμπεριφορές πρέπει να απαντηθούν από όλους. Δεν μπορούν να γίνονται πλέον ανεκτές. Απαιτείται τάχιστα τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

Ο Κανονισμός είχε συνταχτεί σε ανύποπτο χρόνο και δεν είναι πλέον αποτελεσματικός, ειδικά μετά την είσοδο εκπροσώπων του νεοναζιστικού μορφώματος της ΧΑ, δυστυχώς, με εντολή μερίδας του Ελληνικού λαού.

Τη συμπεριφορά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής καταδίκασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

 Οι βουλευτές της ΧΑ έφτασαν σήμερα στο σημείο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της  Επιτροπής της Βουλής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να χλευάσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα πρέπει όλοι οι πολίτες  και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να καταλάβουν, ότι αυτό δεν είναι πατριωτική συμπεριφορά αλλά νεοναζιστική συμπεριφορά, υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη σημείωσε τα εξής:

Η συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής απέναντι στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ήταν χυδαία, άθλια και φασιστική. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί κατά της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ρατσιστικές χυδαιότητες δεν έχουν την παραμικρή θέση στον κοινοβουλευτισμό και στη Δημοκρατία.

Τέτοιου είδους χυδαίες συμπεριφορές αξίζουν την περιφρόνηση όλων των Ελλήνων πολιτών.

Καλούμε τους βουλευτές αυτούς, έστω και την ύστατη στιγμή, να ζητήσουν δημόσια ταπεινά συγνώμη από τις Ένοπλες Δυνάμεις.