Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου επί τάπητος τέθηκαν τόσο το προσφυγικό, όσο και η αξιολόγηση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιουνκέρ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της  στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί  συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο  να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Κατά τις ίδιες πηγές, επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.       

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων. 

Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.  

p>Η θερμή υποδοχή Γιουνκέρ στον Τσίπρα