Ο Αλέξης Τσίπρας (στις Βρυξέλλες) και η κυβέρνηση προφανώς είναι ευδιάθετοι και ικανοποιημένοι από την εξέλιξη στο προσφυγικό

Η Κομισιόν, με δηλώσεις του εκπροσώπού της Μαργαρίτη Σχοινά, διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στην κατασκευή και λειτουργία των hotspots που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να μην κλείσουν τα σύνορα  Ελλάδας- ΠΓΔΜ- Βουλγαρίας καθώς και ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων. Και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικρίνοντας τη σχετική πρωτοβουλία των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ, δήλωσε ότι «το να συνεργάζεσαι με τρίτες χώρες για να κλείσεις τα σύνορα σε ένα από τα μέλη μας δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό ούτε πολιτικά αποδεκτό».

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου έχει συναντήσεις με θέμα το προσφυγικό. Ωστόσο, λογικά, η μισή του καρδιά βρίσκεται στην Αθήνα όπου η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία την έλευση του κουαρτέτου ώστε να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την αξιολόγηση.

Ο ακριβής χρόνος επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών δεν έχει προσδιοριστεί. Η κυβέρνηση επιθυμεί να έρθουν γρήγορα διότι η ημερομηνία επιστροφής καθορίζει εν πολλοίς και τον χρόνο επίτευξης της συμφωνίας. 

Ταυτοχρόνως, κυβερνητικοί κύκλοι διακινούν το σενάριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πιο εύκολα αν εμφανίσουμε πρόοδο στο προσφυγικό, πρώτα απ όλα με τη δημιουργία των hotspots. Κάποιοι υπουργοί φτάνουν να εκφράσουν την εκτίμηση ότι οι δανειστές θα εμφανιστούν διαλλακτικότεροι, αν οι επιδόσεις μας στο μεταναστευτικό κριθούν θετικά. Η άποψη εδράζεται στην εκτίμηση ότι οι ευρωπαίοι δεν θα θελήσουν να αποσταθεροποιήσουν μια χώρα κομβικής σημασίας για την ανακοπή των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών. 

Υπάρχει όμως και η εντελώς διαφορετική άποψη, η οποία εκφράζεται από πρώην υπουργούς οι οποίοι έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Αυτοί υποστηρίζουν ότι ο συσχετισμός του προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση είναι πολιτικό λάθος το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε δύσκολους ατραπούς. Προσθέτουν ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στις απόψεις τους, όσα hotspots και αν δημιουργηθούν, όπου και αν δημιουργηθούν. Και εύχονται η κυβέρνηση να αντιληφθεί το ταχύτερο δυνατό ότι προς το συμφέρον της χώρας είναι να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαπραγμάτευση, εγκαταλείποντας τη λογική της πολιτικής λύσης. Εξάλλου- λένε, είναι πρόσφατη η εμπειρία του καλοκαιριού…