Η επιστροφή των θεσμών για διαπραγματεύσεις, καθώς και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, αναμένεται να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες στο Ασφαλιστικό ρίχνοντας ταυτόχρονα "φως" σε ένα από τα πλέον κεντρικά ζήτημα της μεταρρύθμισης που αφορά στον αριθμό των Ασφαλιστικών Ταμείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένονται όλα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, εξέλιξη που λογικά σηματοδοτεί την έλευση του κουαρτέτου των δανειστών μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Τη Δευτέρα ωστόσο αναμένεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα με τους αγρότες (οι πληροφορίες θέλουν να προηγείται της συνάντησης ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, πιθανότατα την Κυριακή το απόγευμα) και να ξεκαθαρίσει το θέμα του Ταμείου των Αγροτών. 

Πάντως τα περιθώρια που υπάρχουν για σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις στο ζήτημα του ασφαλιστικού των Αγροτών αλλά και η σημασία που έχει η έναρξη του διαλόγου ήταν το θέμα της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του διοικητή του ΟΓΑ Θαν. Μπακαλέξη και του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης. 

Στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι τρία τα Ασφαλιστικά Ταμεία (Μισθωτών, Επαγγελματιών και Αγροτών) ωστόσο με αυτήν την εξέλιξη διαφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, παρά τις σχετικές δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή. 

Ειδικό καθεστώς αναμένεται να υπάρξει για τον ΟΓΑ, κάτι όμως που θα ξεκαθαρίσει στην συνάντηση Τσίπρα - αγροτών. 

Χθές ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ξεχωριστό Ταμείο για τους Επιστήμονες, διαμορφώνοντας νέα σενάρια για το θέμα του αριθμού που θα περιλαμβάνει η τελική πρόταση και το νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση. 

"Δεν υπάρχει σενάριο για ξεχωριστό Ταμείο Επαγγελματιών", δήλωσε αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό των αγροτών, παρέπεμψε στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Τέλος δήλωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι παραμετρικές αλλαγές που έχουν ήδη ανακοινωθεί σε σχέση με το ασφαλιστικό (σύνδεση εισοδήματος με εισφορές, μεταβατικό διάστημα εφαρμογής) ενώ απέφυγε να απαντήσει για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να παραμείνει εκτός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το ΕΤΑΑ. 

* Υπό τον κίνδυνο κινητοποιήσεων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη από το  Ελληνο – Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διεξαγωγή του συνεδρίου για την Κοινωνική Ασφάλιση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι εκτιμήθηκε πως ο ανοικτός διάλογος που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, δεν θα μπορούσε επί της ουσίας να γίνει «λόγω της κλιμακούμενης τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί και των διαφόρων κινητοποιήσεων».