Τις πληροροφορίες για αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς επιβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδοντας ωστόσο το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε:

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018.

Όσον αφορά τη συμφωνία, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει συμφωνία . «Το καθολικό, γιατί αισιοδοξώ» δήλωσε χαριτολογώντας με αφορμή τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί. Δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία, για τα τέσσερα θέματα (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια) τα οποία έχουν ωριμάσει, όπως είπε.

«Δεν θέλουμε τα στεγαστικά δάνεια να αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, αυτό προσπαθούμε» τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε ότι «εν δυνάμει μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τα ξένα funds, αν κάνουν σωστά τη δουλειά».

Για το ασφαλιστικό τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, οι όροι που οι μισθωτοί συνεισφέρουν εδώ και 30 χρόνια στο ασφαλιστικό πρέπει να εξομοιωθούν και με άλλες ομάδες που έως τώρα δεν συνεισέφεραν... Θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με το εισόδημά τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές» υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε πως «είναι ένα θέμα ότι δεν θα απολαμβάνουν ανάλογα προνόμια, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο».

Για τα capital controls σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση της επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.

 

«Είναι απόλυτα παραπλανητική η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στις εκλογές Σεπτεμβρίου πράγματα μη εφαρμόσιμα. Δεν εφαρμόσαμε το σύνολο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά κάποια από τα μέτρα του, και εκλεγήκαμε με βάση τη συμφωνία, δεν κρύψαμε κάτι» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.