Σωρεία αντιδράσεων και σχολίων προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο, και όχι μόνο, η υποβάθμιση του μέχρι πρότινος Διευθυντή της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Μανώλη Σφακιανάκη. 

Παρόλο που ο κ. Σφακιανάκης διατήρησε τον βαθμό του Υποστρατήγου, μετακινήθηκε στον ανενεργό Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Από την πρώτη στιγμή, κόμματα, πολιτικοί και πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απομάκρυνσή του από τη Δίωξη, υπηρεσία στην οποία έχει να επιδείξει εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Τόσκας: Δημοσιοσχεσίτης ο Σφακιανάκης

Δημοσιοσχεσίτη χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τον Μανώλη Σφακιανάκη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη για την καρατόμηση ολόκληρης της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Τόσκας ανέφερε πως η αντίληψη του υπουργείου είναι να αξιοποιούνται στελέχη που έχουν πραγματικές δυνατότητες, αστυνομικές και όχι «εκείνοι που έχουν ικανότητες επικοινωνίας με τα ΜΜΕ και κάνουν δημόσιες σχέσεις». 

ΝΔ: Κρίσεις – σφαγείο για τους ικανούς στην Ελληνική Αστυνομία

Ο Συντονιστής Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε, σήμερα, η αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρηση “κρίσεις – σφαγείο” στην Ελληνική Αστυνομία. Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, καρατομήσεις και εξοστρακισμοί αξίων ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους και την αγωνία που εδώ και καιρό εκφράστηκαν δημόσια από τη Νέα Δημοκρατία για το προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα στο οποίο επιδόθηκε τελικά η Κυβέρνηση.

Παρακάμφθηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας. Η κυβέρνηση “ξήλωσε”, παρόπλισε και αποστράτευσε εξαίρετους, επιτυχημένους και με τεράστια προσφορά αξιωματικούς, όπως τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη και τον τέως Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σταυρόπουλο, σκανδαλίζοντας έντονα την κοινωνία. Πριν καλά - καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους και κλείσουν ένα έτος θητεία, απομακρύνθηκαν σχεδόν οι μισοί ταξίαρχοι και αστυνομικοί διευθυντές.

Αυτή η πρωτοφανής και προκλητική συμπεριφορά της Κυβέρνησης είναι απολύτως καταδικαστέα, από όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την υστάτη στιγμή, να ανακαλέσει αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις».

Ποτάμι: Η κυβέρνηση δεν ανέχεται τους άξιους ανθρώπους

«Οι αλλαγές στην ΕΛΑΣ αποτελούν άλλη μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ανέχεται τους άξιους ανθρώπους», υπογραμμίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

Η απομάκρυνση του Σταύρου Σταυρόπουλου και η υποβάθμιση του Μανώλη Σφακιανάκη αποτελούν σοβαρό πλήγμα για την ΕΛΑΣ. Ο κ. Σταυρόπουλος, επί σειρά ετών υπεύθυνος για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, εξιχνίασε δεκάδες ανθρωποκτονίες και υποθέσεις απαγωγών. Αποτέλεσε υπόδειγμα αξιωματικού τόσο για τις ικανότητες όσο και για το ήθος του, προσόντα που δεν εκτιμώνται από την κυβέρνηση. Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό της και καθολική αναγνώριση του έργου της από την κοινωνία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθανθεί ότι η μάχη απέναντι στο οργανωμένο και στο ηλεκτρονικό έγκλημα θα είναι αδιάκοπη και ανεπηρέαστη από κομματικές παρεμβολές. Δυστυχώς η πολιτεία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν εγγυάται ότι η ασφάλεια των Ελλήνων είναι υπέρτατο αγαθό.

ΠΑΣΟΚ: Να ανακληθεί η απόφαση

Από τον Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Χαριλάου Τρικούπη, σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνονται τα εξής:

«Είναι προφανές ότι η καρατόμηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπαγορεύτηκε από την Κυβέρνηση για λόγους σκοπιμότητας. Η δε τοποθέτηση του σε άσχετη με το επί εικοσαετίας και πλέον αντικείμενο του θέση, ενισχύει ακόμη περισσότερο την υπόνοια περί ισχυρής σκοπιμότητας για τη μετακίνησή του.

Αναρωτιόμαστε αν οι δηλώσεις της κας Γεροβασίλη περί ελέγχου του συνόλου των ΜΜΕ στη χώρα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια εγκαθίδρυσης καθεστώτος ανελευθερίας στην ενημέρωση, βρήκαν στο πρόσωπο του επικεφαλής μιας τόσο νευραλγικής για την ασφάλεια και τον έλεγχο του Διαδικτύου υπηρεσίας την ΕΛ.ΑΣ. τον επόμενο "εχθρό".

Καλούμε άμεσα τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με τη νέα Φυσική Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αποκαταστήσουν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία μιας από τις πιο επιτυχημένες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και να μην παίζουν ἐν οὐ παικτοῖς».

«Σφακιανάκης-Σταυρόπουλος έφυγαν γιατί δούλευαν. Σγουρίδης γιατί είπε την αλήθεια. Η φαυλότητα ΣΥΡΙΖΑ έχει και όρια. Ως πότε θα ανεχόμαστε;», διερωτήθηκε μέσω Twitter o βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναρωτήθηκε: «Τί τους πείραξε ο Σφακιανάκης; Επειδή ήταν άριστος στην δουλειά του;».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως ο κ. Σφακιανάκης «ήταν ένας εξαιρετικός αξιωματικός» χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα έναν «πολύ καλό αγωγό» για την ελληνική αστυνομία στη νέα γενιά.

«Ο υποστράτηγος Σφακιανάκης έχτισε από το μηδέν τη Δίωξη ηλεκτρ.εγκλήματος. Τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης! Απομακρύνεται για την επιτυχία του;», έγραψε η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο Θεόδωρος Παραστατίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε εάν τη σημερινή κοινωνία απασχολεί αυτό το ζήτημα. «Υπάρχουν πολυ πιο σοβαρά ζητήματα, δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι», σημείωσε.

Ο Μάκης Βορίδης έγραψε στο Twitter:

«Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Πέρυσι, φαγώθηκε ο Π. Στάθης. Φέτος, ο Σ. Σταυρόπουλος & ο Δ. Γεωργαντζής γιατί δεν "προσκύνησαν". Ντροπή σας», σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης

«"Καρατομήθηκε" ο Μανωλης Σφακιανάκης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος! Είστε σοβαροί;;;;;;», τόνισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ.