«Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες για κάποιους και σε α λα καρτ εφαρμογή για κάποιους άλλους» δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην κρίσμη Σύνοδο Κορυφής για στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το προσφυγικό και το Brexit.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε αλληλεγγύη από την ΕΕ σε όλα τα πεδία, τονίζοντας ότι «πρέπει να μείνουμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι. Να μείνουμε ενωμένοι παντού. Όχι μόνο στο Βόρειο κομμάτι της Ευρώπης». Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «η λύση του προσφυγικού δεν είναι να έχουμε φράχτες και να προωθούμε τον ρατσισμό».

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο, πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τρεις παράλληλες κρίσεις, την οικονομική κρίση, η οποία παραμένει, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση. Συνεπώς, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να επιδείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο προς τα Βορειοδυτικά κράτη μέλη της Ευρώπης αλλά και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και προς τη Μεσόγειο. Η λύση για την προσφυγική κρίση δεν είναι η ανέγερση φρακτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κανόνες για κάποιους και à la carte για άλλους.