Αυστηρές συστάσεις στην κυβέρνηση της Αυστρίας σχετικά με την απόφασή της να επιβάλει όριο στους αιτούντες άσυλο από αύριο έκανε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.

Σε επιστολή που έστειλε σήμερα στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία έκανε χθες και τη σχετική ανακοίνωση, ο επίτροπος Μετανάστευσης καλεί τη Βιέννη να αναθεωρήσει τη στάση της, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Αυτό που αποφάσισαν οι Αυστριακοί σαφώς δεν είναι σύμφωνο προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία», τόνισε ο Δ, Αβραμόπουλος σε δήλωσή του στο Reuters. «Τους στέλνω την επιστολή για να τους ενημερώσω ότι αυτό που αποφάσισαν δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Οι Αυστριακοί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου χωρίς να θέτουν όριο», υπογράμμισε.

«Είναι αλήθεια ότι η Αυστρία αντιμετωπίζει τεράστια πίεση», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένες αρχές και ορισμένοι νόμοι που όλες οι χώρες υποχρεούνται να τηρούν και να εφαρμόζουν», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στις Βρυξέλλες αξιωματούχων της ΕΕ εκφράστηκαν ανησυχίες για ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ των προσφύγων στη λεγόμενη Διαδρομή των Βαλκανίων.

Σε αυτή τη συνάντηση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκπρόσωπος της ολλανδικής Προεδρίας- με τους ηγέτες της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ανακοίνωσε πως από αύριο, Παρασκευή, η Αυστρία θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα μόλις σε 80 πρόσφυγες ημερησίως. Περιορισμό θέτει επίσης και στον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που διέρχονται από την επικράτειά της προς άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, σε 3.200 την ημέρα, από την Παρασκευή.