Να αποφύγουν κάθε κίνηση και κάθε δήλωση λαϊκισμού συνιστά σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ η ηγεσία του κόμματος για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση. Τόσο για το προσφυγικό που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «εθνικό θέμα» όσο και για το ασφαλιστικό , το φορολογικό αλλά και την επερχόμενη αξιολόγηση.

Η γραμμή της ΝΔ είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί το θεσμικό του καθήκον που είναι η γόνιμη αντιπολίτευση κυρίως μέσω της παρουσίασης προτάσεων και ισοδυνάμων και όχι με κινήσεις παρόμοιες με αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση , όπως για παράδειγμα η παρουσία τους στα μπλόκα των αγροτών και η παρακίνηση για κλειστούς δρόμους .

Στο ασφαλιστικό η ΝΔ παραμένει προσηλωμένη στις προτάσεις που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την Βουλή ενώ για το φορολογικό επίσης υπάρχει πάγια θέση για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα .

Σε αυτό το πλαίσιο οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να «πολεμούν» τα κυβερνητικά στελέχη μέσω των δικών τους δηλώσεων και όχι χρησιμοποιώντας την παλαιοκομματική λογική που λέει «αν έρθουμε εμείς στην εξουσία θα διορθωθούν όλα»

Στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις των βουλευτών της ΝΔ το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε την παρουσίαση και υπενθύμιση μιας σειράς δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για όλα τα ανοιχτά μέτωπα , ενώ τα γαλάζια στελέχη θα ζητούν από τους «κυβερνητικούς συναδέλφους» τους  να τοποθετηθούν επι αυτών των δηλώσεων.

Για παράδειγμα στη ΝΔ εκτιμούν ότι είναι λαϊκισμός να τάζεις στους συνταξιούχους 13η σύνταξη και στους μισθωτούς 14ο μισθό , αλλά είναι σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν ότι κορυφαίοι κυβερνητικοί υπουργοί το είχαν υποσχεθεί πριν μερικούς μήνες. Για τη ΝΔ είναι λαϊκισμός να ανεβαίνεις στα τρακτέρ των αγροτών αλλά ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει ότι πριν ένα χρόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα τρακτέρ έλεγαν στους αγρότες ότι όλα τα αιτήματά τους είναι δίκαια.

Στο ζήτημα της αξιολόγησης η ΝΔ θα επιμείνει ιδιαίτερα αναδεικνύοντας δύο άξονες .Ο πρώτος είναι τα κυβερνητικά λάθη που επέτρεψαν στους εταίρους να έχουν εξωπραγματικά αιτήματα και να απαιτούν φορομπηχτική πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση και ο δεύτερος η πολύμηνη καθυστέρηση που έχει ως αποτέλεσμα την «αύξηση του λογαριασμού» και αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ζητηθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

Στο προσφυγικό η ΝΔ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είναι εθνικό θέμα και πως το κλείσιμο των συνόρων ίσως αποτελεί καταστροφικό σενάριο αλλά δεν είναι πεδίο για στείρα και μικροκομματική αντιπολίτευση.

Στον αντίποδα πεδίο έντονης αντιπαράθεσης θα αποτελέσει η πρόθεση της κυβέρνησης για την ρύθμιση των τηλεοπτικών καναλιών όπου η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση κινείται αντισυνταγματικά για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.