current views are: 10

18 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση19:09

Τσίπρας στη Σύνοδο: Χωρίς κοινή λύση στο προσφυγικό δεν υπογράφω κείμενο συμπερασμάτων

Στην ανάγκη να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Δημοσίευση 19:09’

Στην ανάγκη να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην ανάγκη να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι εάν δεν βρεθούν συνολικές λύσεις για το προσφυγικό, καλό θα ήταν να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, τονίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα το υπογράψει. 

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit, τόνισε χαρακτηριστικά την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ «της ανάγκης για ενότητα στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των “μονομερών ενεργειών” που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της».

Δεύτερον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Σχετικά με τη συζήτηση για το προσφυγικό που διεξήχθη κατά τη διάρκεια του δείπνου, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για θετικό κλίμα αναφορικά με την Ελλάδα. Οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Τέλος, οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.

Χαμηλές προσδοκίες, το Brexit στο επίκεντρο

Με την Ελλάδα να έχει υλοποιήσει εν πολλοίς τις δεσμεύσεις της ως προς την κατασκευή των κέντρων ταυτοποίησης προσφύγων – γνωστά και ως hotspots– καθώς έχουν δημιουργηθεί τα τέσσερα από τα πέντε, το βάρος στο σημερινό συμβούλιο επρόκειτο να πέσει στην Τουρκία. Ωστόσο με την απουσία του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τη συνεπακόλουθη ακύρωση των προπαρασκευαστικών συναντήσεων, της μίνι Συνόδου των 11 κρατών – μελών με τη συμμετοχή της Άγκυρας, οι προσδοκίες έχουν μειωθεί αισθητά, για την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου, επί τάπητος ετέθη το θέμα της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.  Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από τους ευρωπαίους ομολόγους του να του προσφέρουν μία συμφωνία που θα είναι αξιόπιστη στα μάτια των Βρετανών. Στόχος, όπως είπε, η συμφωνία αυτή να διευθετήσει «για μια γενιά» τις σχέσεις της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις συνομιλίες του «τώρα ή ποτέ» -όπως έχουν χαρακτηριστεί- οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, με το Λονδίνο να ζητά οικονομικές εξασφαλίσεις και εξαιρέσεις σε κοινωνικά επιδόματα για την ανακούφιση των προσφύγων που φτάνουν σε κοινοτικό έδαφος. 

Όλες οι πλευρές αναγνώρισαν πως απομένει ακόμη πολλή δουλειά, ωστόσο οι περισσότεροι ηγέτες φάνηκαν θετικοί να δοθεί στον Κάμερον μια συμφωνία, που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως νίκη, πριν ξεκινήσει την καμπάνια για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ εν όψει του δημοψηφίσματος που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου. 

Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πριν την έναρξη της Συνόδου. 


σχετικα αρθρα