Σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα καταρτίζει η Κομισιόν, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως επεσήμανε, ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μόλις βελτιωθεί ο καιρός. Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η χαοτική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η ΕΕ συνεργάζεται με την Αθήνα για να εξασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα:

«Καθ' όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης.

«Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως οι αφίξεις μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρά το ότι ο καιρός ήταν σχετικά καλός, αλλά αυξήθηκαν ξανά αλματωδώς χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Αθήνα άργησε να αρχίσει να συνεργάζεται πιο στενά με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά έχει καταφέρει «θεαματική» πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση και τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των νεοαφιχθέντων.

Κατά τον κ. Αβραμόπουλο η διαδικασία στα νέα κέντρα υποδοχής προχωρά, όπως και οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενόσω θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις σε άλλα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στα αιτήματα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να της διαθέσουν εξοπλισμό, όπως σκηνές, ώστε να διαχειριστεί τον κίνδυνο συγκέντρωσης ενός μεγάλου ανθρώπου αστέγων, μέσω ενός ευρωπαϊκού συστήματος που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ προκειμένου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ενόσω θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.

«Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη μέλη», είπε.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα λιγότερο από 600 έχουν ανακατανεμηθεί βάσει του συστήματος ποσοστώσεων που πρότεινε η Κομισιόν, εν μέρει διότι οι πρόσφυγες αφήνονται να ταξιδέψουν προς βορρά και δεν περιμένουν να τύχουν επεξεργασίας οι αιτήσεις τους.

«Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία· αυτό δεν είναι δυνατό», επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Αλλά επαφίεται στο σύστημα να τους πει πού να πάνε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επίτροπος τόνισε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να αποτραπεί η επανάληψη του περσινού «χάους».

«Ο καιρός θα βελτιωθεί ως τα τέλη του Μαρτίου. Επομένως, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι πως πρέπει να έχουμε καταλήξει μέσα σε αυτή τη βραχεία περίοδο. Όλοι — οι τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι διακινητές — πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την κατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό μας», επέμεινε.