Σημάδια έντονης αρρυθμίας, που οδήγησαν σε απανωτές επικοινωνιακές γκάφες, παρουσίασε το κυβερνητικό σχήμα το τελευταίο 48ωρο. Όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδινε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα στην Ευρώπη, εξαιτίας του προσφυγικού.

Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, όταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, όπου μεταξύ άλλων, υπονόησε ότι ο Πρωθυπουργός εξαπάτησε προεκλογικά τους αγρότες.
 
Η αντίδραση –κυρίως- των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και των ανθρώπων του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν ακαριαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ο Σγουρίδης θέσει την παραίτηση του στην διάθεση του Πρωθυπουργού, είχε επικοινωνία με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος παρότι τρέφει θερμά αισθήματα για τον συνεργάτη του, φέρεται πως τον προέτρεψε να προβεί σε αυτή την κίνηση. 

Πάντως, το θέμα Σγουρίδη αναμένεται να ξεκαθαρίσει αργά σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες. Παρότι επισήμως από το Μαξίμου αρνούνται να επιβεβαιώσουν πως ο Σγουρίδης βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Το δεύτερο «χτύπημα» στην κυβέρνηση, προήλθε από την διαχείριση της υπόθεσης Σφακιανάκη από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μεταθέσει από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον επικεφαλής της Μανόλη Σφακιανάκη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο θόρυβος που προκλήθηκε οδήγησε χθες την ΕΛΑΣ να ανακαλέσει προσωρινά την αρχική απόφαση. 

Και αυτή την φορά, επικοινωνιακά, η κυβέρνηση βρέθηκε εκτεθειμένη. Παρά την προσωρινή ανάκληση της απόφασης για την απομάκρυνση Σφακιανάκη από την ΥΔΗΕ, η μετακόμιση του θεωρούνταν δεδομένη. Και δεν ήταν μόνο η ειλημμένη πολιτική απόφαση που επέβαλλε αυτή την κίνηση, αλλά και οι γκρίνιες των Στρατηγών της ΕΛΑΣ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Νίκου Τόσκα από την κυβέρνηση και ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον στηρίζει. Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχει έντονη ενόχληση για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τον Ιανουάριο, η εικόνα των ΜΑΤ να χτυπάνε και να ψεκάζουν με χημικά συνταξιούχους και εργάτες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από την Βουλή, είχε δυσαρεστήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» που εστάλη εκείνη την ημέρα, κάθε άλλο παρά αντιπροσώπευε τις κυβερνητικές θέσεις και οι συνεργάτες τους Πρωθυπουργού το είχαν χρεώσει απολύτως στον Τόσκα.