current views are: 8

19 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:54

Αποφασισμένος ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Αποφασισμένος να μπλοκάρει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 05:54’

Αποφασισμένος να μπλοκάρει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, στις Βρυξέλλες.

Αποφασισμένος να μπλοκάρει την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ενώ στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Αυστρία, η οποία μετά την πολιτική των κλειστών συνόρων έθεσε και ζήτημα ποσόστωσης για την απορρόφηση προσφύγων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αισθάνονται να κλυδωνίζονται τα θεμέλια της Ένωσης και να δοκιμάζεται η συνοχή και η αλληλεγγύη των λαών καθώς εάν μια χώρα κλείσει τα σύνορα της με μαθηματική ακρίβεια θα ακολουθήσει ντόμινο ξεκινώντας από την Αυστρία και καταλήγοντας στα Σκόπια. 

Η Ελλάδα που έχει προχωρήσει και σχεδόν έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της για την υποδοχή προσφύγων δεν θέλει και δεν μπορεί να σηκώσει δυσανάλογο βάρος και αυτό το κατέστησε σαφές ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως εάν υπάρξουν εμμονές σε μονομερείς ενέργειες δεν θα επιτρέψει να εκδοθεί κείμενο συμπερασμάτων. Μάλιστα φαίνεται να βρίσκει και αρκετούς υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων.   

Ίσως πρόκειται για τις ελάχιστες φορές που η χώρα μας μπαίνει σε Σύνοδο και δεν είναι το μαύρο πρόβατο αφού αυτό τον ρόλο τον έχει πλέον η Αυστρία, Την έντονη δυσαρέσκεια του προς τον Αυστριακό Καγκελάριο εκ μέρους της Κομισιόν, εξέφρασε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ , ενώ επιστολή στην Αυστρία έχει ήδη αποστείλει ο Αρμόδιος Επίτροπος Μετναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ όπου συμφώνησαν σε κοινή γραμμή για το προσφυγικό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα βέβαια η χθεσινή πρώτη ημέρα Συνόδου αφορούσε την Βρετανία, με τη  Σλοβενία και Τσεχία να επιτίθενται στον Ντέβιντ Κάμερον για την πολιτική περικοπής επιδομάτων σε Σλοβένους και Τσέχους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά  ο Έλληνας Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και επεσήμανε δηκτικά πως και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ύψωση φράχτη. Προσέξτε εσείς που ζητάτε να υψωθεί φράχτης, γιατί ο φράχτης μπορεί να υψωθεί και αλλού, φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σήμερα πριν τη Σύνοδο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φανσουά Ολάντ. Στην ατζέντα των τριών ηγετών το προσφυγικό αλλά και το Ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα το Κουαρτέτο και να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, και όπως είχε διαφανεί και από τις δηλώσεις Τσακαλώτου πλέον χρειάζεται πολιτική λύση και αυτήν θα αναζητήσει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.        


σχετικα αρθρα