«Εύλογες» χαρακτήρισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου τις ανησυχίες που δημιουργούνται από τη συναίνεση της κυβέρνησης στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

Πρώτη φορά διαφαίνεται ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις στη γειτονιά της. Είναι εμφανές πως πρόκειται για σχεδιασμό της Αμερικής και της Τουρκίας, με επιδίωξη την ενεργό συμμετοχή της Τουρκίας σε εδαφικές επιχειρήσεις στη Συρία. Το μεγάλο φαγοπότι καθορίζεται τώρα. Οταν προετοιμάζεται η ειρήνη, κλιμακώνεται ο πόλεμος, ώστε να ενισχύσουν οι παίκτες τις θέσεις τους για τη μοιρασιά.

Σύμφωνα με την κυρία Χριστοδουλοπούλου, «η Τουρκία έχει μάλιστα διπλό στόχο, την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας, αλλά και τη συμμετοχή της στην «ανόρθωση» μιας χώρας που έχει γίνει συντρίμμια».

«Η Ελλάδα ούτε ρωτήθηκε αλλά ούτε συμφώνησε σε αυτό το σκέλος. Παρά ταύτα, η συναίνεσή της στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Μέχρι στιγμής, λόγω της μη εμπλοκής της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις, οι χώρες της Μέσης Ανατολής μάς αντιμετώπιζαν είτε με ουδετερότητα είτε με ενεργό συμπάθεια. Σήμερα, απειλείται η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, χωρίς να συζητήσει σοβαρά και συλλογικά τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, τα αδιέξοδα των πολιτικών επιλογών που κάνουμε και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μας τίθενται, για τα όρια των συμβιβασμών που μπορούμε να κάνουμε».

Απαντώντας στους επικριτές της, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε:

Αρκούνται να επαναλαμβάνουν συνεχώς την απάντηση που είχα δώσει, ότι οι μετανάστες λιάζονται, σε ερώτηση «δαιμόνιου» δημοσιογράφου «τι κάνουν οι μετανάστες στην πλατεία Ομονοίας», προκειμένου να το καταδείξουν ως δείγμα ασχετοσύνης μου. Σε αντίθεση με την ερώτηση, που ήταν δείγμα δημοσιογραφικής «ευφυΐας», κατ’αυτούς, όπως και οι βαθυστόχαστες αναλύσεις τους, για τις αιτίες του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος, τις οποίες απέδωσαν σε εμένα. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, και παρά τον επικοινωνιακό πόλεμο που δέχτηκα, συνεχίζω να επιλέγω πότε, πώς και με ποιον θα μιλάω δημόσια.

Τέλος, αναφερόμενη στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ανέφερε:

Ο κ. Πανούσης δεν θυμάμαι να είχε καταθέσει την οποιαδήποτε πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών στο υπουργικό συμβούλιο. Αντίθετα, ο κ. Πανούσης ήταν αυτός που δεχόταν πιέσεις για να ανταποκριθεί η Αστυνομία στις ανάγκες των νησιών. Είναι γνωστό ότι επινοεί με τη φαντασία του πράγματα, στα οποία είναι πρωταγωνιστής ή θύμα. Η πολεμική που μου έγινε σε όλη τη διάρκεια της υπουργίας μου ήταν πρωτοφανής. Ακόμα και σήμερα μου αποδίδουν την ευθύνη ότι εγώ κάλεσα τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, γιατί είμαι οπαδός των ανοιχτών συνόρων χωρίς να έχουν κανένα σχετικό τεκμήριο για κάτι τέτοιο.