Την αδυναμία της κυβέρνησης να "πείσει" τους εκπροσώπους των δανειστών να επιστρέψουν στην χώρα μας ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει η αξιολόγηση θα καταδείξει τις επόμενες ημέρες η ΝΔ. Κινούμενη αμιγώς πολιτικά η ΝΔ και δια του αρχηγού της θα προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση κινείται ιδιαιτέρως επικίνδυνα στο "γήπεδο" της διαπραγμάτευσης και οι αστοχίες που διαδέχονται η μια την άλλη οδηγούν σε αχαρτογράφητα νερά την ελληνική οικονομία.

Πρώτο βέλος στην φαρέτρα της ΝΔ θα είναι η διαφορετικές δηλώσεις αλλά και η ασάφεια που προκαλούν οι τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών τόσο για την ημερομηνία επιστροφής του "κουαρτέτο" στην Αθήνα όσο και για θέματα που παραμένουν ανοιχτά .Η κυβέρνηση θα υποστηρίξουν οι γαλάζιοι βουλευτές αδυνατεί να ενημερώσει κόμματα , φορείς και πολίτες για την πορεία της διαπραγμάτευσης τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό νομοσχέδιο και επιμένουν μόνο στην γενικευμένη θέση "ότι ακούτε δεν είναι το τελικό νομοσχέδιο αλλά προσχέδιο και προτάσεις".

"Με προσχέδια δεν κλείνεις συμφωνία" είναι η δήλωση στο newpost συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη που συνεχίζει με νόημα ότι αν η κατάσταση παραμείνει για λίγες εβδομάδες έτσι , τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο .

Σενάριο που εξετάζουν στη ΝΔ είναι οι δανειστές να αφήσουν την χώρα μας χωρίς συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες και έτσι η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να μην χρηματοδοτηθεί κανονικά και να απαιτείται μια fast trak συμφωνία για να συνεχίζει να λαμβάνει χρήματα από τους εταίρους .Σε αυτήν την περίπτωση η συμφωνία θα είναι πολύ πιο επώδυνη αφού η απειλή να μην μπορεί η κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς συντάξεις αλλά και υποχρεώσεις , θα είναι προ των πυλών .

Γι’ αυτό το ενδεχόμενο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να προειδοποιήσει εγκαίρως την κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με τη ΝΔ θα έχει και την απόλυτη ευθύνη.

Σκέψεις που ενδέχεται να γίνουν πράξη από τη ΝΔ είναι να παρουσιαστούν ενδελεχώς και ανά υπουργείο οι ζημιές που έχει υποστεί η οικονομία από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαπραγμάτευση .Τα στοιχεία συλλέγονται από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ και ενδέχεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, ίσως και στη συζήτηση στη βουλή για το παράλληλο πρόγραμμα .