ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Μέρκελ - Ολάντ για αξιολόγηση και σύνορα

της Μαίρης Πολλάλη - Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2016, 14:56 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2016, 16:05
Τι συμφώνησαν Τσίπρας - Μέρκελ - Ολάντ για αξιολόγηση και σύνορα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα στο μέτωπο του προσφυγικού και σε αυτό της αξιολόγησης επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα στο μέτωπο του προσφυγικού και σε αυτό της αξιολόγησης επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. 

Στην τριμερή συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε οι τρεις ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ταχύτερη επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση.  Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Ελλάδα και να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση.

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, το ζήτημα το αγροτών και η προσέλευσή τους στο τραπέζι του διαλόγου αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση την προώθηση του ασφαλιστικού για να προχωρήσουν όλα τα άλλα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων τη Δευτέρα το μεσημέρι. 

 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από Γαλλία και Γερμανία να υπάρξει ρητή δέσμευση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα για την Ελλάδα, η οποία δεν θα αποτυπώνεται σε κείμενο αλλά θα περιοριστεί σε μια προφορική συμφωνία. Κατά πληροφορίες από την ελληνική πλευρά τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσαν τον έλληνα πρωθυπουργό ότι τα πράγματα στα σύνορα θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης. 

Εφόσον προχωρήσει έτσι η συμφωνία Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και οι ο γαλλογερμανικός άξονας λάβει τη δέσμευση από τους άλλους ηγέτες ότι δεν θα τεθεί ζήτημα κλεισίματος των συνόρων, τότε μόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανέναν λόγο να επιμείνει στο βέτο και θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. 

Μάλιστα, και στη χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών η ελληνική κυβέρνηση απείλησε να μην συμφωνήσει στο κείμενο συμπερασμάτων εάν δεν λάβει έστω προφορική ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα μέχρι τις 6 Μαρτίου, με αιχμή τις αιτιάσεις των χωρών της βορειοανατολικής Ευρώπης που θα επιθυμούσαν (διακαώς) το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ και τον περιορισμό των ευρωπαϊκών στα Σκόπια. 

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εάν υπάρξει αυτή η δέσμευση η Αθήνα θα είναι ικανοποιημένη, ώστε να προσέλθουν στη νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου και να εξετάσουν τα αποτέλεσμα της μείωσης των μεταναστευτικών ροών, μετά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.