Παρότι προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ιδεολογικές αντιλήψεις, Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ μοιράζονται τους τελευταίους μήνες έναν κοινό… πονοκέφαλο, ο οποίος ακούει στο όνομα προσφυγικό. Και οι δύο ηγέτες, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από τις προσφυγικές ροές, και οι συζητήσεις στα παρασκήνια για μία λύση με μακροχρόνιο ορίζοντα, η οποία θα εξασφαλίζει κάποια ανταλλάγματα για τη χώρα μας, έχουν φουντώσει. Ήδη γερμανικά ΜΜΕ με άμεση πληροφόρηση από τη γερμανική Καγκελαρία, μίλησαν ανοιχτά για τη σύνδεση του προσφυγικού με το ασφαλιστικό, δίνοντας έτσι το στίγμα μιας άτυπης συμφωνίας ανάμεσα σε Τσίπρα και Μέρκελ που θα προσφέρει από κάτι στην κάθε πλευρά. Ήτοι, σημαίνει σανίδα σωτηρίας από την Ελλάδα στην καγκελάριο για περιορισμό της ροής προσφύγων προς τη Γερμανία και για την κυβέρνηση Τσίπρα, άρση των εμποδίων που θέτει το κουαρτέτο για την επάνοδό του στην Αθήνα. 

Όταν η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε την περασμένη χρονιά πως η χώρα της είναι ανοιχτή στους κατατρεγμένους του πολέμου από τη Συρία, δεν φανταζόταν τις εκτάσεις που θα λάμβαναν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα της. Αρκετούς μήνες μετά, η πίεση στο εσωτερικό της Γερμανίας αυξήθηκε ραγδαία – σε πρόσφατη δημοσκόπηση η δημοτικότητά της κατέγραψε χαμηλό 4,5 ετών, όπως επίσης και σαφή αποδοκιμασία για τις πολιτικές στο προσφυγικό. Την ίδια στιγμή, οι εκ δεξιών σύμμαχοί της πιέζουν για επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η χώρα, όπως επίσης και για σκληρότερη στάση απέναντι σε όσους έχουν ήδη φτάσει. Σε αυτό το πλαίσιο, συχνά – πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια στον γερμανικό Τύπο περί αντικατάστασής της στην καγκελαρία.

Το σχέδιο της Μέρκελ για απάντηση στην προσφυγική κρίση έχει προσδώσει σημαίνοντα ρόλο τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα. Πρακτικά, η Τουρκία αποτελεί τη δεξαμενή των προσφύγων από τη Συρία, καθώς σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 2,65 εκατομμύρια άνθρωποι σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Σκοπός των περισσότερων εξ αυτών –περίπου το 70% με 80%- είναι να βρεθούν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αφού βρεθούν στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου.

Εδώ έγκειται το πρόβλημα για τη χώρα μας, η οποία στην αρχή της κρίσης πιάστηκε απροετοίμαστη, καθώς δεν είχε ούτε τις κατάλληλες δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Οι χώρες της ΕΕ – κατά βάση η Γερμανία- θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα φτάνουν στα εδάφη τους ο λιγότερος δυνατός αριθμός προσφύγων, αφού πρώτα βεβαίως ταυτοποιηθούν και καταγραφούν. Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως οι γερμανοί εργοδότες καλοβλέπουν το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό από τη Συρία. Ενδεικτικά ένας μεγάλος αριθμός [το 86%] από αυτούς που φεύγουν από τη χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον,  έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ γενικότερα το προφίλ του πληθυσμού που μετακινείται θεωρείται μεγάλης εξειδίκευσης.

Με άλλα λόγια, στον σχεδιασμό του Βερολίνου, η Ελλάδα παίζει τον ρόλο της χώρας που θα «φιλτράρει» όσους θα φτάνουν τελικά στη Γερμανία. Εξ’ ου και η επιμονή όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες [τόσο επίσημα, όσο και ανεπίσημα μέσω διαρροών σε διάφορα γερμανικά και αγγλοσαξονικά ΜΜΕ] για τη δημιουργία και πλήρη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής, των περιβόητων hot spots δηλαδή.

Εδώ βεβαίως ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα μας να μετατραπεί σε μία «μαύρη» τρύπα, όπου όσοι σύροι (και άλλων εθνικοτήτων) πρόσφυγες δεν παίρνουν τον δρόμο για την κεντρική Ευρώπη, θα παραμένουν εγκλωβισμένοι, δίχως ούτε να μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα τους λόγω του αιματηρού εμφυλίου, σενάριο εφιαλτικό, αν και διόλου απίθανο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα επισήμως έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει προσωρινά 50.000 πρόσφυγες.

Για να πείσει η Μέρκελ τον Τσίπρα ωστόσο πρέπει να «προσφέρει» κάτι χειροπιαστό. Και αυτό το «τυράκι», σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές δεν είναι άλλο από μία ώθηση, ή αλλιώς στήριξη στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Εάν αυτή μεταφραστεί σε μερική υποχώρηση των Θεσμών ως προς το σχέδιο για το ασφαλιστικό, ή μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους απ’ ότι έχει συμφωνηθεί ή ακόμα - ακόμα και τα δύο, μένει να φανεί.

Πάντως διάθεση στήριξης για την αξιολόγηση φάνηκε και σήμερα κατά την τριμερή με τη συμμετοχή και του Φρανσουά Ολάντ, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ελήφθη η απόφαση για ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και το κουαρτέτο να επιστρέψει σε εύλογο χρονικό διάστημα στην Αθήνα.

Είναι κοινό μυστικό ότι η επαναπροσέγγιση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο σημειώθηκε από τη συνάντησή τους πριν δύο εβδομάδες στη Σύνοδο Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο. Από εκεί και έπειτα οι θέσεις των δύο χωρών για το προσφυγικό άρχισαν σιγά – σιγά να συγκλίνουν, η Γερμανία έλαβε ξεκάθαρη θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων, κατά του ξηλώματος της Ζώνης Σένγκεν, δηλαδή. Και η εν λόγω σύγκλιση έγινε ακόμη εμφανέστερη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που γίνεται ξεκάθαρα λόγος για Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό [θέση της ελληνικής κυβέρνησης], ενώ απομονωνόταν και οι ακραίες φωνές, οι 4 χώρες του Βίσενγκαρντ (Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία και Πολωνία).