Ξαφνική εμπλοκή προέκυψε στη Σύνοδο Κορυφής, με αφορμή τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ σχετικά με τη σχέση της χώρας με την Ένωση, στον απόηχο του επερχόμενου δημοψηφίσματος.

Η προγραμματισμένη για τις 17:00 (ώρα Ελλάδος) συνεδρίαση – που σημειωτέων αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί- αναβλήθηκε για το βράδυ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζητήθηκε από τους ηγέτες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για απόψε.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο», είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Στο ίδιο κλίμα, ήταν και η ανάρτηση του εκπροσώπου του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

Πάντως, βρετανός αξιωματούχος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για μία συμφωνία απόψε το βράδυ. «Έχει γίνει κάποια πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα, όμως υπάρχουν και θέματα που είναι ακόμη άλυτα», είπε η πηγή αυτή. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα, μια καλή πιθανότητα, να καταλήξουμε (σε συμφωνία), ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του δείπνου απόψε», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου, ακολούθησαν επαφές του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Ντόλαντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι και τις έξι τα ξημερώματα.

Σήμερα το πρωί, οι διμερείς συναντήσεις συνεχίστηκαν με επαφές του Κάμερον με την πρωθυπουργό της Πολωνίας, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Στις συζητήσεις καταγράφονται διαφωνίες κρατών, όμως «η θέληση υπάρχει» είπε.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο χώρο της Συνόδου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε πως έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία. «Θέλουμε συμφωνία, αλλά δεν θα αποδεχθούμε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις βρετανικές ανάγκες» είπε -στον ίδιο δηλαδή ακριβώς τόνο με τις αναφορές του την προηγούμενη ημέρα. 

Στις συνομιλίες του «τώρα ή ποτέ» -όπως έχουν χαρακτηριστεί- οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, με το Λονδίνο να ζητά οικονομικές εξασφαλίσεις και εξαιρέσεις σε κοινωνικά επιδόματα για την ανακούφιση των προσφύγων που φτάνουν σε κοινοτικό έδαφος.