Άγνωστη παραμένει ακόμα η ημερομηνία επιστροφής του Κουαρτέτου στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και τα άλλα ανοιχτά θέματα της πρώτης αξιολόγησης,  καθώς και σε σημερινή τηλεδιάσκεψη δεν ορίστηκε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές περνάει σε νέα φάση, αφού όπως έγινε γνωστό από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα βελτιωθεί ο συντονισμός με τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη τη σημερινή τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά φέρεται να κατέθεσε βελτιωτικές προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό, από το οποίο θα υπάρξουν και οι νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης και ενοικίων.

Εκεί που κολλάει η επιστροφή του Κουαρτέτου είναι η στάση του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το μεσοπρόθεσμο από τα οποίο προκύπτουν και οι προβλέψεις για δημοσιονομικά κενά.

Υπενθυμίζεται πως κατά την τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ αποφασίστηκε η από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, το ζήτημα το αγροτών και η προσέλευσή τους στο τραπέζι του διαλόγου αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη της αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές θέτουν ως προϋπόθεση την προώθηση του ασφαλιστικού για να προχωρήσουν όλα τα άλλα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του κ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων τη Δευτέρα το μεσημέρι.