Συνέχεια στην πολύκροτη υπόθεση με το CD των καταθετών στη λίστα Μπόργιανς δίνει με απάντησή σου, συνοδευόμενη με τα αντίστοιχα έγγραφα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοντζιά, σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι γελοιότητες», απαντάνε κύκλοι του κ. Κώστα Μπούρα στον υπουργό Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, παρουσιάζει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία είχε γίνει ήδη κρούση από τα τέλη του 2012 προς την τότε ελληνική κυβέρνηση- μέσω του ελληνικού προξενείου στη Φρανκφούρτη- προκειμένου να υπάρξει συνάντηση για τη παροχή στοιχείων με λίστα καταθετών φοροφυγάδων. «Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς μου απηύθυνε προ ολίγου έγγραφη πρόσκληση να συναντηθούμε στις 22 Οκτωβρίου στο γραφείο του, προκειμένου να συζητήσουμε περί της «οικονομικής κρίσης και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα του προξενείου.   

Στην απάντηση εμφανίζεται μάλιστα και δεύτερο έγγραφο-τηλεγράφημα του Έλληνα πρόξενου με ημερομηνία 19-11-2012, προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γεώργιο Μαυραγάνη, με το οποίο, αναφέρει πως ο στενός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού, κ. Κώστας Μπούρας, έδωσε τηλεφωνικές οδηγίες να απορρίψει ευγενικά, τη πρόταση του κ. Μπόργιανς

«Στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον κ. Μπούρα, απέρριψα ευγενικά προς τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς την πρόταση του για ενδεχόμενη συνεργασία στο γνωστό θέμα», σημειώνει η δεύτερη επιστολή του κ. Πλεξίδα και υπογραμμίζει: 

Ο Βάλτερ Μπόργιανς επανήλθε σήμερα με επιστολή του, την οποία σας επισυνάπτω προς ενημέρωση και κατά τη κρίση σας ενέργειες, σύμφωνα με την οποία η πρόταση του παραμένει ανοικτή ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκριση της δικής μας κυβέρνήσεως.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Αννέτα Καββαδία αφήνουν αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και σημειώνουν ότι «γίνεται προφανές ότι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας ή λίστας Μπόργιανς».

Στη συνέχεια οι δύο βουλευτές απευθύνουν μία σειρά από ερωτήματα:

  • Για ποιους λόγους ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, προφανώς κατόπιν εντολών του ίδιου, δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της λίστας Μπόργιανς, που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Βεστφαλίας-Ρηνανίας;
  • Για ποιους λόγους η τρικομματική κυβέρνηση, αν δεν είχε εικόνα του ποίοι περιλαμβάνονται σε αυτήν, συγκάλυψε τους εμπλεκόμενους στη λίστα; Τι φοβήθηκε;
  • Για ποιους λόγους η τρικομματική απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχόμενων πηγών εσόδων και επέλεξε τον δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων, την ώρα που.

Το έγγραφο εστάλη στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών ως απάντηση σχετικής ερώτησης 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Χρήστος Καραγιαννίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Στάθης Γιαννακίδης, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Αστέριος Καστόρης, Βασιλική Κατριβάνου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Κώστας Μορφίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δημήτρης Ρίζος, Μπέττυ Σκούφα, Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογιός.

Απαντώντας στις καταγγελίες Κοτζιά, κύκλοι του πρώην διευθυντή του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά Κώστα Μπούρα, αναφέρουν πως «αυτά είναι γελοιότητες» και συνέχιζαν λέγοντας πως «ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον κ. Παπαχελά είχε δηλώσει ότι την λίστα την πήρε στα χέρια του την άνοιξη του 2015». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίμαχη λίστα που μέμφεται στα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Κοτζιάς, δεν αναφερόταν σε έλληνες, αλλά σε γερμανούς φοροφυγάδες.

Σε ότι αφορά την ευγενική άρνηση, κύκλοι του κ. Μπούρα τονίζουν πως αυτή αναφερόταν σε παροχή τεχνικής βοήθειας και απορρίφθηκε διότι αυτό το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα ενός κρατιδίου [ο κ. Μπόργιανς είναι υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας], αλλά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».