Η διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν συμφωνήθηκε απόψε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και η Ελλάδα έλαβε διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες των χωρών που ανήκουν στον λεγόμενο διάδρομο των Βαλκανίων ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς σε σχέση με τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, που σήμερα μονοπώλησε το ζήτημα της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεσή της για τη Βρετανία παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί αφού έλαβε τις παραπάνω διαβεβαιώσεις.

Επίσης χαρακτήρισε θετική την έκβαση της Συνόδου καθώς όπως είπε στα συμπεράσματά της τονίζεται πως δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και υπογραμμίζεται η πλήρης εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφύγων.

Όπως σημείωσε η προσφυγική κρίση θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης ενώ επισήμανε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία της Τουρκίας ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Αναφερομενος στο ζήτημα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το έργο του είναι δύσκολο δεδομένου ότι προτείνει "λιγότερη Ευρώπη". Η λύση δεν είναι λιγότερη Ευρώπη αλλά καλύτερη Ευρώπη ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος καταλήγοντας τόνισε ότι από την έκβαση της προσφυγικής κρίσης θα εξαρτηθεί ως ένα βαθμό όχι μόνο το αποτέλεσμα στο βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και συνολικώς το μέλλον της Ευρώπης.