Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, ικανοποίησαν απόλυτα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που γυρίζει στην Αθήνα έχοντας κερδίσει λίγο, αλλά πολύτιμο χρόνο, στην κρίσιμη μάχη για το προσφυγικό. Μάλιστα κυβερνητική πηγή χαρακτήριζε στο newpost «εξαιρετικό το αποτέλεσμα για την Ελλάδα και ότι η τριμερής πήγε πολύ καλά».

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει αλώβητη τον κάβο της Συνόδου Κορυφής, αποφεύγοντας το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου.  Εκείνη την μέρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την διαχείριση του προσφυγικού, αυτή την φορά με τη συμμετοχή του τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβότογλου.

Το γεγονός πως ο άξονας Βερολίνου-Παρισιού-Βρυξελλών προέβαλλε στιβαρή αντίσταση απέναντι στις ακραίες φωνές των χωρών του Βίζενγκραντ και της Αυστρίας που ζητούσαν απομόνωση της Ελλάδας, αποτελεί -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- νίκη της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση.

Η μικρή παράταση των δεκαπέντε ημερών που κέρδισε η κυβέρνηση από την Σύνοδο Κορυφής, προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στρέψει το βλέμμα του στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα.

Αρχικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει άμεσα το αγροτικό ζήτημα. Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Μαξίμου τις αντιπροσωπείες των αγροτών, σκοπεύοντας να τους προτείνει μια σειρά από διευκολύνσεις στην μετάβαση προς το νέο καθεστώς στο ασφαλιστικό. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει το θέμα, από την κυβέρνηση εκτιμούν πως τα μπλόκα θα αρχίσουν να σπάνε από την επόμενη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, πρώτος στόχος παραμένει πάντα η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχιστεί χωρίς άλλα προβλήματα η διαπραγμάτευση. Η θετική ανταπόκριση που έδειξαν προς αυτό αίτημα, τόσο η γερμανίδα Κανγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ γεμίζουν αισιοδοξία το κυβερνητικό επιτελείο, που επιμένει πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.