Τη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. 

Η Μέρκελ μάλιστα φέρεται να είπε «δεν θα αποδεχθώ τίποτα χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας», ενώ μαζί με τον Ολάντ να έχει δηλώσει ότι «η Ελλάδα θα έχει ότι βοήθεια ζητήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεταφορά οποιασδήποτε πίεσης προς την Ελλάδα».

Να σημειωθεί και ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ- Ολάντ, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, καθώς και να υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Πριν λίγες ώρες, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε την ελάφρυνση του ελληνικού προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή. Μόνη προϋπόθεση η Αθήνα να ασχοληθεί σοβαρά με τις μεταρρυθμίσεις.

Σχεδόν ταυτόχρονα, με συνέντευξή του στη Handelsblatt,  ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κάλεσε τους γερμανούς επενδυτές να αναζητήσουν εκ νέου τις καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Ο Μιχάλης Σάλλας, δεν είναι άνθρωπος που μιλάει στο βρόντο. Έχει αποδείξει ότι όταν λέει κάτι, γνωρίζει πολύ καλά σε ποιον το λέει και γιατί το λέει. 

Τι έγινε λοιπόν ξαφνικά και οι Γερμανοί στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας για το προσφυγικό, μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους, για την ανάγκη να επιστρέψουν γρήγορα οι θεσμοί; Μήπως… ξαναέγιναν φίλοι μας; Και που είναι ο Σόιμπλε ο οποίος (με μακρύ χέρι το ΔΝΤ) μιλούσε για την ανάγκη περαιτέρω περικοπών των συντάξεων; Εξαφανίστηκε ως δια μαγείας;

Μην πάει το μυαλό σας σε περίεργες θεωρίες συνωμοσίας, σε σενάρια με δράκους που πετάνε φωτιές από το στόμα τους. Η γερμανική πολιτική είναι μια και σταθερή. 

Πολιτικοί με εμπειρία στην ευρωπαϊκή πολιτική, σημειώνουν ότι η Μέρκελ, παρά την κοινή γνώμη της Γερμανίας που διαφωνεί με την πολιτική της, θέλει να πιστωθεί την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος που κινδυνεύει να διαλύσει την Ευρώπη. Και στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το επιλύσει, να καταγραφεί ιστορικά η προσπάθειά της. Έτσι εξηγείται η στάση που τηρεί κόντρα στην κοινή γνώμη της χώρας της αλλά και της πολιτικής κάποιων κρατών που συμπεριφερόταν ως δορυφόροι της. 

Η Μέρκελ θα κάνει τη δουλειά της και ο Σόιμπλε τη δική του…