Για άλλη μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ανεβάσει σε πολιτικό επίπεδο την διαδικασία της διαπραγμάτευσης αν και τελικά δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, κατά την συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συζήτηση, που εξελίχθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση. Τελικά όμως ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε την δέσμευση που θα ήθελε.
 
Πάντως την ίδια στιγμή, και κατά το απόγευμα τα τεχνικά κλιμάκια είχαν νέα τηλεδιάσκεψη και προχώρησαν σε ανταλλαγή στοιχείων μέσω emails. Τελικά όμως διέκοψαν τις συζητήσεις τους για μία νέα τηλεσυνάντηση την Δευτέρα. Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι να φανεί ότι οι τεχνικοί απεσταλμένοι συνεργάζονται καλύτερα σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων και είναι πιο αποδοτικοί, πλησιάζοντας την απαραίτητη προσέγγιση ώστε να συμφωνήσουν για την επιστροφή των επικεφαλής. Φαίνεται πάντως ότι κατά την αρχή της εβδομάδας ενδέχεται να ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς τεχνικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας όμως για αργότερα την έναρξη των συζητήσεων των επικεφαλής στο Hilton.
 
Και βέβαια όσο καθυστερεί η έναρξη, μοιραία τόσο και πάει πίσω η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής διοχέτευσε την ενόχλησή της για το λεκτικό παιχνίδι διαφόρων παραγόντων της Ευρώπης (και από τον Μοσκοβισί, αλλά και τον Ντάισελμπλουμ) με το Καθολικό ή το Ορθόδοξο Πάσχα ως η ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Έτσι, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους Ευρωπαίους να επικεντρώνονται στο Πάσχα των Καθολικών και άρα να επιμένουν για ολοκλήρωση των συζητήσεων στα τέλη Μαρτίου.
 
Η κυβέρνηση πάντως -σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal- θεωρεί ότι το 2015 θα παρουσιάσει στα τελικά στοιχεία πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% αντί του ελλείματος του 0,25% που προέβλεπε το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 350 εκατομμυρίων και θα γίνει ένα ακόμη επιχείρημα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να μην επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας για το 2016. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι οι δανειστές έχουν αντεπιχειρήματα και σίγουρα θα χαρακτηρίσουν αυτό το πλεόνασμα μη υγιές κυρίως λόγω της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει η κυβέρνηση μεταθέτοντας στην ουσία για το μέλλον τις υποχρεώσεις της, δημιουργώντας μία επίπλαστη εικόνα βελτιωμένης εκτέλεσης του περυσινού προϋπολογισμού.