current views are: 9

21 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση07:04

Λύση στο πρόβλημα ΔΝΤ αναζητάει το Μαξίμου

Η σχέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και το Δ.Ν.Τ παρουσίαζε πάντα διακυμάνσεις.

 

Δημοσίευση 07:04’

Η σχέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και το Δ.Ν.Τ παρουσίαζε πάντα διακυμάνσεις.

 

Η σχέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και το Δ.Ν.Τ παρουσίαζε πάντα διακυμάνσεις.

Τους πρώτους μήνες που βρέθηκε στην κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στους δανειστές, προκειμένου να πετύχει λύση στο ζήτημα του χρέους. Το Ταμείο πάντα υποστήριζε πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο και πως θα έπρεπε να υπάρξει γενναίο κούρεμα του, προκειμένου το πρόγραμμα να καταστεί βιώσιμο και να εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτό. Σε εκείνη τη στιγμή, το σκληρό, νεοφιλελεύθερο Δ.Ν.Τ, έμοιαζε με τον ιδανικό σύμμαχο.

Από τότε πέρασε αρκετός καιρός, οι κυβερνητικές προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα και οι σχέσεις του με το Ταμείο βρίσκονται πλέον στο ναδίρ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως στην παρούσα συγκυρία, το Δ.Ν.Τ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, καθυστερώντας σημαντικά την πρώτη αξιολόγηση. Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν κρύβουν πως η απόσυρση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν η επιθυμητή εξέλιξη. Κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί, επομένως, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το δικό της πλάνο, που δεν είναι άλλο από την απομόνωση του.

Όλοι στο Μαξίμου γνωρίζουν πως μια τέτοια επιχείρηση “απομάκρυνσης” του Δ.Ν.Τ από τους τρεις ευρωπαίους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM), χρειάζεται ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς και μπορεί να συμβεί μόνο σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Για αυτό τον λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την γερμανίδα Κανγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να πιέσουν προς την κατεύθυνση της επιστροφής του Κουαρτέτου στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό.

Ταυτόχρονα, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, θεωρούν πως το “πρόβλημα” Δ.Ν.Τ έχει ονοματεπώνυμο, αυτό του ευρέως γνωστού στο ελληνικό κοινό Πολ Τόμσεν, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου. Πιστεύουν πως ο Τόμσεν, σε συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης -ανάμεσα τους και ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε– προσπαθούν να για δικούς τους λόγους να τορπιλίσουν την αξιολόγηση. Μάλιστα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τυχόν αυτονόμηση του Τόμσεν απο τους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον, κάτι που αν ισχύσει, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την τελική ευθεία μέχρι το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 


σχετικα αρθρα