current views are: 11

21 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση07:42

Η κυβερνητική πρόταση για τους αγρότες: Αυτόνομος ΟΓΑ, τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες

Με τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών – παροχών αναζητεί διέξοδο από την δίνη του Αγροτικού – Ασφαλιστικού η κυβέρνηση, ενώ κατά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανακοινωθεί και η αυτονόμηση του ΟΓΑ, δηλαδή η παραμονή του ως ξεχωριστό Ασφαλιστικό Ταμείο.

 

Δημοσίευση 07:42’

Με τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών – παροχών αναζητεί διέξοδο από την δίνη του Αγροτικού – Ασφαλιστικού η κυβέρνηση, ενώ κατά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανακοινωθεί και η αυτονόμηση του ΟΓΑ, δηλαδή η παραμονή του ως ξεχωριστό Ασφαλιστικό Ταμείο.

 

Με τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών – παροχών αναζητεί διέξοδο από την δίνη του Αγροτικού Ασφαλιστικού η κυβέρνηση, ενώ κατά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανακοινωθεί και η αυτονόμηση του ΟΓΑ, δηλαδή η παραμονή του ως ξεχωριστό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες κατά την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των Αγροτών (είναι προγραμματισμένη στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με παρόντες τους υπουργούς Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου) ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση και να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία εξαιτίας του αποκλεισμού κυρίως του τελωνείο στον Εβρο.

Όπως υποστήριξε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο newpost η βασική πρόταση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

1. Διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και παρέχεται η δυνατότητα επιλογής από την πλευρά των Αγροτών. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12% του εισοδήματος στη δεύτερη στο 15% και στην τρίτη σε 20%.

Έτσι, οι αγρότες θα κληθούν να επιλέξουν τόσο το ύψος των εισφορών όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής παροχής – σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιλέξει το 12% θα λαμβάνει περίπου το 60% της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ και αντίστοιχα η επιλογή του 15% θα συνεπάγεται ότι η παροχή που θα λαμβάνει στα 67 έτη θα είναι στο 75% της Εθνικής Σύνταξης.

2. Η επιλογή των ασφαλιστικών κατηγοριών θα είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του κάθε αγρότη. Ωστόσο, για τις πρώτες δύο κατηγορίες δεν θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα, θα εφαρμοστούν δηλαδή από την 1.1.2017. Ενώ για την τρίτη κατηγορία, αυτή δηλαδή που θα επιλέξει να καταβάλλει 20%, θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα πενταετίας (2017 – 2021) και με κλιμάκωση που θα ξεκινάει από το 10% ή το 12% και στο μεσοδιάστημα θα διαμορφώνεται στο 15% ή το 17%.

3. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή αν κάποιος επιλέξει μια από τις δύο πρώτες κατηγορίες, θα μπορεί πριν την συνταξιοδότησή του να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% – για όλο το διάστημα της ασφάλισής του – προκειμένου να λάβει το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ.

4. Παρότι στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι Τρία τα Ασφαλιστικά Ταμεία (Μισθωτών, Επαγγελματιών και Αγροτών) τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σαφές ότι τέτοια περίπτωση μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Με αυτή την εξέλιξη – να υπάρξουν τρία Ταμεία – διαφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος. Σε κάθε περίπτωση ειδικό καθεστώς αναμένεται να υπάρξει μόνο για τον ΟΓΑ, κάτι όμως που θα ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Αγροτών.

Ποιοι θα προσέλθουν στο διάλογο

Στην αυριανή συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εκπροσωπηθούν περισσότερα από 60 “μπλόκα”, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κοινοποιήσει στο Μαξίμου τις προτάσεις τους.

Μεταξύ αυτών θα εκπροσωπηθούν, τα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών και της Θεσσαλονίκης, εκτός των Μαλγάρων, που συντάσσονται με εκείνα της Νίκαιας και του Προμαχώνα, αρνούμενα οποιαδήποτε συζήτηση αν πρώτα δεν αποσυρθούν ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης “έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν του εκπροσώπους τους. Για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός», σημείωσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι νέα πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν για σήμερα Κυριακή οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους και να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους, προκειμένου να δικαιωθούν τα αιτήματα τους.

Η σύσκεψη θα γίνει και αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα.


σχετικα αρθρα