Το επιχείρημα ότι η μέση σύνταξη στη ευημερούσα οικονομικά Γερμανία δεν ξεπερνάει τα 870 ευρώ, όταν η αντίστοιχη που χορηγείται στην - υπό κατάρρευση οικονομικά Ελλάδα, είναι ελαφρώς μικρότερη και φθάνει περίπου τα 800 ευρώ, επιστρατεύουν οι δανειστές προκειμένου να υποχωρήσει η κυβέρνηση από την "κόκκινη γραμμή" μείωσης των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα.

Επίσης σημειώνουν με νόημα ότι το δημοσιονομικό κόστος του Ασφαλιστικού στη χώρα μας είναι σχεδόν υπερτριπλάσιο, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και αγγίζει τα 30 δις το χρόνο. "Δεν μπορεί οι δαπάνες για συντάξεις κατά μέσο όρο στην Ευρώπη να φθάνουν το 4% - 5% του ΑΕΠ, να υπάρχει κατεύθυνση να μειωθούν περαιτέρω στο 2,5% και στην Ελλάδα να φθάνουν το 10% του ΑΕΠ", είναι το σαφές μήνυμα του κουαρτέτου, που ακόμα δεν έχει δώσει οριστικό σήμα για το πότε θα έρθει προκειμένου να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό και την Αξιολόγηση.

Με άλλα λόγια μετά την "οβίδα" Τόμσεν για οριζόντιες περικοπές 15% στις συντάξεις, το κουαρτέτο των δανειστών ξεκαθαρίζει στην κυβέρνηση ότι η μείωση των μελλοντικών συνταξιοδοτικών δαπανών θεωρείται μονόδρομος στην προσπάθεια δημιουργίας επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος μεσομακροπρόθεσμα, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Και αυτό περνά, μέσα από το ασφαλιστικό, όπως η εμπειρία των τελευταίων έξι ετών έχει δείξει.

3 +2 υποχωρήσεις και ανατροπές

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, όχι όμως τέτοιες που να φαίνεται ότι εγκαταλείπει τη βασική θέση για προστασία των κύριων συντάξεων.

Αναλυτικά, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα plan B για το Ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνει περικοπή του εφάπαξ, ενδεχομένως σε διπλάσια ποσοστά, αλλά και μειώσεις σε μερίσματα και επικουρικές συντάξεις.

Επίσης σχεδιάζεται η επιβολή μικρότερου πλαφόν από αυτό που ισχύει σήμερα πέριξ των 2.000 ευρώ, όχι μόνο στους μελλοντικούς αλλά και στους νυν συνταξιούχους, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 180-200 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ακόμα: α) η επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης, που είναι πιθανόν να μειωθούν κατά 1 μονάδα στα χαμηλότερα επίπεδα και κατά 2 μονάδες στα υψηλότερα, β) μικρές - και κλιμακωτές- μειώσεων στις κύριες συντάξεις μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ που θα είναι και το νέο πλαφόν, ενώ γ) δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται επίσης οι μειώσεις - και εδώ κλιμακωτά - των επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 170 ευρώ.

Το "ψαλίδι" σε Εφάπαξ και Μέρισμα

Οσον αφορά στο Εφάπαξ, αυτό θα υπολογίζεται πλέον ενιαία για όλους στο 70% της τελευταίας πενταετίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα υπάρξει μείωση κατά 10% η οποία θα πρέπει να προστεθεί στις ψηφισμένες περικοπές κατά 38%!

Ταυτόχρονα στο 30%-40% εκτιμώνται οι μειώσεις στο μέρισμα που δίνει το Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 283.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Η τελική μάχη με τους δανειστές στο Ασφαλιστικό θα περιλαμβάνει δύο ακόμα στοιχεία:

α) την διατήρηση της κυβερνητικής πρότασης να περάσουν οι αυξήσεις των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών (1,5 μονάδες συνολικά) καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα 400 εκ. ευρώ, δηλαδή να έχουμε νέες περικοπές και β) την χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με τους δανειστές ωστόσο να επιμένουν ότι θα πρέπει να χορηγείται μετά από 20 και όχι 15 χρόνια ασφάλισης και βέβαια με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.