Ενδιαφέροντα στοιχεία που αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη εκλογή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Ν.Δ, όταν και καταγράφηκε σαφής ταξική και πολιτική διαφοροποίηση μεταξύ των ψηφοφόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, παρουσίασε η εταιρεία Prorata, επιχειρώντας μία χαρτογράφηση της ελληνικής κεντροδεξιάς. 

Η εικόνα αυτή σχηματίζεται από τις διαδοχικές δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η εταίρεια, ήδη πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μέχρι και το δεύτερο γύρο των εσωκομματικών, και ουσιαστικά περιγράφει τη «διπλή» ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας ως του κόμματος που μπορεί να φιλοξενεί στους κόλπους της και τη συντηρητική δεξιά αλλά και το προοδευτικό κέντρο, Παράλληλα, όμως, τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, ενδεχομένως και λόγω της τροπής που πήραν τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και της ύπαρξης άλλων κομματικών χώρων όπως οι ΑΝΕΛ και η Χρ. Αυγή που απορρόφησαν το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ότι οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αναγνωρίζουν ως αδιαμφισβήτητο εκφραστή του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου. 

Ενδιαφέρον έχουν, μεταξύ άλλων, δύο πίνακες από την έρευνα της εταιρείας. 

Ο πρώτος αφορά στην αυτοτοποθέτηση των ερωτώμενων στον άξονα αριστερά (1) – δεξιά (10) όπου και παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των πολιτών τοποθετούν τον εαυτό τους στο δεξί άκρο του άξονα και, μάλιστα, αθροιζόμενο αυτό δίνει ένα ποσοστό περί το 60% των ψηφοφόρων που «αναγνωρίζονται» ως συντηρητικοί – δεξιοί. Την ίδια στιγμή το ένα τέταρτο των ερωτώμενων τοποθετείται ακριβώς στο κέντρο του άξονα, γεγονός που – πάλι με τις αθροίσεις – δίνει ένα 40% των γαλάζιων να τοποθετείται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικό κέντρο ή μετριοπαθής κεντροδεξιά.

Ανάλογο ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο που αφορά στην πρόσληψη του στίγματος της Ν.Δ., όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της τη χαρακτηρίζει ως φιλοευρωπαϊκή και φιλελευθέρη, μόλις το 17% τη χαρακτηρίζει ως συντηρητική και ένα μικρό ποσοστό (4%) ως λαϊκή δεξιά. 

Το παράδοξο συμπέρασμα των δύο αυτών καρτών αποδεικνύει τις διαφορετικές τάσεις που συνυπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ηγεσία της κεντροδεξιάς προκειμένου, πέραν από το αντισύριζα μέτωπο, να συγκεράσει τις διαφορετικές οπτικές των ψηφοφόρων του κόμματος.