Στη Ν.Δ. δεν ανέμεναν, φυσικά, τον Αλέξη Τσίπρα να τους αντιμετωπίσει με λουλούδια.

Ωστόσο, η επιλογή του Πρωθυπουργού να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό, ειδικά μετά από ένα διήμερο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την εθνική μάχη για το θέμα στα ευρωπαϊκά φόρα, προκάλεσε δυσφορία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξεπλάγην μεν, πλην όμως ανέμενε πιο θεσμική στάση από τον Πρωθυπουργό και όχι μία προσπάθεια να φέρει, και πάλι, τη Ν.Δ. σε θέση αντιπάλου ή να επιχειρήσει να αναδείξει υπαρκτές ή μη εντάσεις στο εσωτερικό της.

Ο κ. Μητσοτακης είναι ο δεύτερος επικεφαλής της ΝΔ, από την παραίτηση Σαμαρά και μετά, που διαπιστώνει τους μικροτακτικισμούς του Πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης αποκαλούσε τον Πρωθυπουργό «ψευτράκο» ενώ σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του είχε να λέει για τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδινε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τη μη πρόθεσή του να οδηγήσει άμεσα τη χώρα στις κάλπες.

Χθες, μέσα του Βήμαγκαζίνο, ήταν η σειρά του κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει ως επικίνδυνο τον Πρωθυπουργό και να δηλώσει, ευθαρσώς, πως δεν τον εμπιστεύεται. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μόνον το παράδειγμα του μεταναστευτικού καθώς η επαφή των δύο ξεκίνησε προβληματικά όταν ο Πρόεδρος της ΝΔ έμαθε τις πρώτες διαρροές για όσα είπε στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν καν βγει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι θεωρούν ότι και η Ευρώπη θα επιχειρήσει να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη και με μία πολιτική κρίση στην Ελλάδα, δεν αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Από το ενδεχόμενο... δημοψηφίσματος μέχρι να καταθέσει ο κ. Τσίπρας την εντολή.

Στα γαλάζια σενάρια, αυτό της οικουμενικής συζητείται μεν, χωρίς πολλές πιθανότητες δε. Και αυτό διότι θεωρούν ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας επιδιώξει να περάσει αλλού την καυτή πατάτα δεν θα το πράξει μέσω μιας οικουμενικής αλλά επιχειρώντας να κρατήσει για τον εαυτό του το ρόλο του αντιπολιτευόμενου. Με άλλα λόγια, στη Ν.Δ. αποκλείουν την οικουμενική («εφόσον δεν προκύψει η δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Άλλωστε, μια οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου») αλλά όχι και τις εκλογές. Και, φυσικά, προετοιμάζονται γι αυτές καθώς ήδη ο κ. Μητσοτάκης διαμορφώνει όχι μόνον το δημόσιο πολιτικό λόγο που θα διατυπώσει αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, έχει καταλήξει και στα πρόσωπα που θα προστεθούν στα ψηφοδέλτια προκειμένου να δώσουν την εικόνα του νέου ξεκινήματος.