Τα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν για τα καλά την κυβέρνηση, καθώς, μπορεί από σήμερα να αρχίσουν σταδιακά να επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, όμως στον αέρα παραμένει η άφιξη των επικεφαλής τους. 

Τις προηγούμενες ημέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούσαν πως το Κουαρτέτο θα επέστρεφε σχετικά σύντομα και πως θα ξεπάγωναν οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο της συμφωνίας και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το κλίμα ευφορίας καλλιεργούνταν και από τις φιλικές προς την κυβέρνηση αναφορές των πολιτικών εκπροσώπων της Κομισιόν, αλλά και από την επιθυμία της Γαλλίας και της Γερμανίας να κλείσει γρήγορα η ελληνική «εκκρεμότητα» που τους αποσπούσε την προσοχή από την διαχείριση του προσφυγικού. 

Σε τελείως άλλη γραμμή και μακριά από την ευρωπαϊκή επιθυμία, βρίσκεται το ΔΝΤ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η εμμονή του Ταμείου σε περαιτέρω περικοπές πέραν των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού, είναι και ο λόγος που δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών. Η κυβέρνηση αναζητά την χρυσή τομή, προσπαθώντας μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών να πειστεί το ΔΝΤ να επιστρέψει, κάτι που όμως συναντάει δυσκολίες, καθώς ο επικεφαλής του στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν φαίνεται πως έχει στυλώσει τα πόδια του για τα καλά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιθυμεί διακαώς την άμεση λύση των ανοιχτών εσωτερικών ζητημάτων ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, σχεδιάζοντας παράλληλα και την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα. 

Η συνάντηση που θα πραγματοποιήσει σήμερα με τους αγρότες θεωρείται ιδιαίτερα κομβική. Στην αντιπροσωπεία που θα συναντήσει σήμερα στο Μαξίμου, αναμένεται να τους προσφέρει μια μεγαλύτερη περίοδο μεταβατικότητας στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, δικαίωμα επιλογής στην καταβολή υψηλότερων ή χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών, με μικρότερη όμως καταβολή σύνταξης, αλλά και μια ευελιξία περιορισμένη αυτονομία του ΟΓΑ. 

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες, από το Μαξίμου θα ξεκινήσει και η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, που με αιχμή του δόρατος την «Λίστα Μπόριανς» θα στοχεύει στην Νέα Δημοκρατία.