Ιδιαίτερα θετική χαρακτήρισε τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, και εξέφρασε την ελπίδα να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«H σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα θετική. Θεωρώ ότι η προσπάθειά του είναι σοβαρή» τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα κάνω ό,τι μου είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω. Κατά την τεταμένη σύνοδο του Ιουλίου εμείς ταχθήκαμε με την Ελλάδα, με την Ευρώπη, διότι χωρίς τη χώρα σας, η Ευρώπη θα έχανε μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά» πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Ελπίζω ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του ίδιου» κατέληξε ο Μ. Ρέντσι.

Παράλληλα, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης, σημείωσε ότι «Μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον επέστρεψε στην Ιταλία» και ότι«το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα, το 2015, ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων δέκα ετών, ενώ ο ρυθμός αύξησης του χρέους, παράλληλα, κατά την τελευταία τριετία είναι ο μικρότερος όλων των είκοσι οκτώ χωρών μελών».«Λέμε όχι στην λιτότητα ως αυτοσκοπό, διότι σκοτώνει τον ασθενή. Δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τους κανόνες, αλλά να κάνουμε χρήση των όσων προβλέπει η ευελιξία», κατέληξε ο Ρέντσι.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει επενδύσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά όχι βέβαια εκεί που βρίσκονται σε εξέλιξη πόλεμοι» ενώ σχετικά με την συμφωνία που προβλέπει την παροχή τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ένωση προς την Τουρκία, την χαρακτήρισε «ορθή αλλά όχι καθοριστικής σημασίας».

«Η Ευρώπη έχει φτάσει σε oυσιαστικό σταυροδρόμι: ή αλλάζει οικονομική πολιτική και προσέγγιση στο μεταναστευτικό ή κινδυνεύει να ακυρώσει την όλη τεράστια προσπάθεια οικοδόμησής της», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «με την παρούσα μορφή της η Ευρώπη είναι αναποτελεσματική και για τον λόγο αυτό η Ρώμη εργάζεται για να πετύχει την ανοικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Μεγάλη Βρετανία, θέλησε να ευχηθεί «ότι καλύτερο στον Ντέιβιντ Κάμερον», εκφράζοντας την ελπίδα να κερδίσει το «ναι», για την παραμονή της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη. 

«Επαναλαμβάνω ότι στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αλληλεγγύη χωρίς αμοιβαιότητα, η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Ένωση, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό κοινοτικό ιδεώδες», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγώντας πως σε ότι αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό και τις ενισχύσεις των διαφόρων χωρών για την περίοδο 2020-2026, όλα αυτά τα σημεία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.