Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης και ότι ''όλα και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπων'' επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
 
Υπογραμμίζει, δε, ότι η κατάσταση θα γίνει μόνιμη αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινήματος:
O κίνδυνος που είχαμε επισημάνει εδώ και μήνες να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται. Όλο και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπων.

Στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, την Ειδομένη έρχονται να προστεθούν το ακριτικό Καστελόριζο και ο Πειραιάς. Οι τοπικές κοινωνίες που σε κάθε ευκαιρία δείχνουν τα ανθρωπιστικά αισθήματά τους λυγίζουν από το βάρος του προβλήματος.

Η κατάσταση θα γίνει μόνιμη αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν, όπως ζητούν δυνάμεις στην Ευρώπη, παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα. Αν αυτό συμβεί μετά τις 7 Μαρτίου, οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα θα γίνουν εικόνες καθημερινότητας από ένα ζοφερό μέλλον. Δυστυχώς ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης το προεξοφλούν δίχως να κάνουν οτιδήποτε για να το αποτρέψουν.

Το Ποτάμι έχει καταθέσει δέσμη 10 προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι ώρα η κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει και να ζητήσει εθνική συνεννόηση.