Υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, απορρίπτοντας μια νέα προσφυγή στις κάλπες αλλά και οποιαδήποτε στήριξη στην παρούσα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κ.Ε. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος σε σημερινή συνέντευξή του στο STAR.

«Δεν αντέχει η χώρα νέες εκλογές» ανέφερε και τόνισε: «Εμείς λέμε όχι σε διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς δεν πρέπει να δοθεί καμία στήριξη σε μια κυβέρνηση αναποτελεσματική που οδηγεί στα ίδια αδιέξοδα».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «απαιτείται μια νέα κυβέρνηση, ευρείας πλειοψηφίας, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία», που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, προσφυγικό, αγροτικό, ασφαλιστικό, οικονομικό, τα οποία, υπογράμμισε, «δεν λύνονται με οριακές πλειοψηφίες». 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών»

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε το πρώτο διάστημα. «Υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος» είπε αλλά σημείωσε πως «από εκεί και πέρα η Ε.Ε. δεν έχει κατανοήσει πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα».

Όπως υπογράμμισε «απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σέγκεν και δεν πρέπει να τίθενται σε αμφιβολία τα κεκτημένα», και «δεν μπορεί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν τα σύνορα, ζητώντας από τους άλλους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, έχοντας εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες και αυτές να μην δέχονται μερικές δεκάδες πρόσφυγες.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να αναλαμβάνει δεσμεύσεις παραπάνω από αυτές που μπορεί να υλοποιήσει, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών» τόνισε και συμπλήρωσε πως: «Επιτέλους πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ακόμη ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση, κάτι που όπως πρόσθεσε δεν παρουσίασε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά του αποκλεισμού των δρόμων, λέγοντας πως «οι δρόμοι δεν πρέπει να είναι κλειστοί, δεν πρέπει η μία κοινωνική ομάδα να έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη» ενώ χαρακτήρισε εκτός του Κοινοτικού κεκτημένου τα μέτρα που σχεδιάζονται να τους επιβληθούν.

«Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο στο θέμα του Αγροτικού, το οποίο δημιουργήθηκε από έλλειψη γνώσης ή έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, συμπληρώνοντας με αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι: «Δεν θα ανέβουμε στα τρακτέρ, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Για μας τα «τρακτέρ» είναι οι προτάσεις μας».

Όπως ανέφερε οι αλλαγές που προωθούνται αυτή τη στιγμή, η υπερφορολόγηση κοινοτικών ενισχύσεων, ο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στο 23%, δεν ισχύει σε καμία χώρα.

Τέλος αναφορικά με τον ΟΓΑ σημείωσε ότι «πρέπει να παραμείνει αυτόνομος», λέγοντας πως η πρόταση Κατρούγκαλου για ένα ενιαίο ταμείο σύμφωνα με όλους τους ειδικούς αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει τουλάχιστον για τα επόμενά πέντε χρόνια. Για αυτό εμείς προτείναμε να υπάρχουν συνολικά τρία ταμεία.