Ανησυχία εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή δημοσίευματα σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα μπλοκάρει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, μη αποδεχόμενη την επιστροφή των μεταναστών και προσφύγων στο έδαφός της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η Τουρκία εγείρει πολλαπλά ζητήματα στις συζητήσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο και μεταξύ άλλων φέρεται να αρνείται την επιστροφή προσφύγων στα παράλιά της και δεν θέλει να αναπτυχθούν στρατιωτικά μέσα στα Δωδεκάνησα.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Θανάσης Δαβάκης υπενθύμισε με δήλωσή του πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος «έχει διαβεβαιώσει με απόλυτο τρόπο κατ' επανάληψη, ότι τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό και επίσης ότι η τουρκική πλευρά θα αναλαμβάνει την επιστροφή στο έδαφός της όσων πλοιαρίων με πρόσφυγες – μετανάστες εντοπίζονται εντός των χωρικών υδάτων της».

«Συνεχείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι, κατά την κατάστρωση του Επιχειρησιακού Νατοϊκού Σχεδίου για την αντιμετώπιση τού προσφυγικού ζητήματος, η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από αυτό, ενώ ταυτόχρονα αρνείται την επιστροφή μεταναστών στο έδαφός της», ανέφερε ο κ. Δαβάκης και συμπλήρωσε: «Επισημαίνουμε με ανησυχία, τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και φυσικά αναμένουμε την τήρηση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων», συμπλήρωσε.

«Τεράστιο προβληματισμό» εκ μέρους της Ν.Δ. εξέφρασε και η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες στον Τύπο σχετικά με πιθανή αλλαγή στάσης της Τουρκίας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

«Ταυτόχρονα χώρες όπως η Αυστρία προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, απαράδεκτες κατά την άποψή μας», πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί πλήρως και άμεσα με το θέμα σε όλα τα επίπεδα, «ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα σε τέσσερις ήμερες από σήμερα μπροστά σε ένα πρόβλημα που αριθμητικά, πολιτικά και κοινωνικά, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει».