Πυρά κατά των Σκοπιανών για την ενέργειά τους να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα με την Ελλάδα, εξαπέλυσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, που έκανε λόγο για «παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας» όπως επίσης και για «στρεβλή αντίληψη της ΕΕ».

«Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη» είπε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

Πρόσθεσε πως «εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν».

Σημειώνεται πως η κατάσταση στην Ειδομένη είναι έκρυθμη έπειτα από την απόφαση για απαγορευτεί η διέλευση σε αφγανους μετανάστες, ομάδα των οποίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισε τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Εν τω μεταξύ, εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και στον Πειραιά είναι τις τελευταίες ώρες σχεδόν 10.000 πρόσφυγες μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε αφγανούς μετανάστες και ενισχύοντας τους ελέγχους ταυτοποίησης  Σύρων και Ιρακινών, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 4.500 πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ώρα το ταξίδι τους οδικώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη. Ωστόσο από την Τροχαία τους έγινε πρόταση μόνο για σήμερα τους έχει γίνει πρόταση να μετεγκατασταθούν στο κεντρο καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (hot spot) στο Σχιστό.