Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς πέραν των αντιδράσεων των αγροτών, υπάρχει και το προσφυγικό, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής αλλά και της απόφασης της ΠΓΔΜ να κλείσει εκ νέου τα σύνορα.

Σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε πολύωρη έκτακτη διευρυμένη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Συμμετείχαν επίσης  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ, ώστε να υπάρχει επίβλεψη της τήρησης των συμφωνηθέντων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποσπάσει προφορική δέσμευση ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου καμία χώρα δεν θα προχωρήσει σε μονομερές κλείσιμο των συνόρων της.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να καταρτιστεί σχέδιο, για τους «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες και μετανάστες σε Πειραιά και Ειδομένη. 

Σημειώνεται πως η κατάσταση στην Ειδομένη είναι έκρυθμη έπειτα από την απόφαση για απαγορευτεί η διέλευση σε αφγανους μετανάστες, ομάδα των οποίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισε τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Εν τω μεταξύ, εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και στον Πειραιά είναι τις τελευταίες ώρες σχεδόν 10.000 πρόσφυγες μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε αφγανούς μετανάστες και ενισχύοντας τους ελέγχους ταυτοποίησης  Σύρων και Ιρακινών, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 4.500 πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ώρα το ταξίδι τους οδικώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη. Ωστόσο από την Τροχαία τους έγινε πρόταση μόνο για σήμερα τους έχει γίνει πρόταση να μετεγκατασταθούν στο κεντρο καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (hot spot) στο Σχιστό.