current views are: 12

22 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση21:37

Μητσοτάκης: Προτιμώ τις εκλογές από την οικουμενική – Εξεταστική για Βαρουφάκη και Τσίπρα

Το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης απέρριψε μετ επιτάσεως ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ανάμεσα στην οικουμενική και τις εκλογές, διαλέγω εκλογές».

Δημοσίευση 21:37’

Το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης απέρριψε μετ επιτάσεως ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ανάμεσα στην οικουμενική και τις εκλογές, διαλέγω εκλογές».

Το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης απέρριψε μετ επιτάσεως ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή στον «Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «ανάμεσα στην οικουμενική και τις εκλογές, διαλέγω εκλογές». Παράλληλα προανήγγειλε πως όταν η ΝΔ βρεθεί στην κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επεσήμανε πως πλαίσιο συνεννόησης με την κυβέρνηση υπάρχει μονάχα στα μεγάλα εθνικά θέματα, και κυρίως το προσφυγικό. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκάλυψε πως τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Πέμπτη, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το προσφυγικό.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία οικουμενική κυβέρνηση, είπε πως με τον πρωθυπουργό τους χωρίζει άβυσσος ως προς την ουσία της πολιτικής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει διάθεση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, καθώς -όπως είπε- έχει αλλεργία στον ιδιωτικό τομέα και πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τη διόγκωση του Δημοσίου».

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του Βασίλη Λεβέντη, περί συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καραμανλή, τόνισε πως αυτά είναι «ευφάνταστα σενάρια. Δεν θέτει κανείς ζήτημα οικουμενικής. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως είναι άνετος με την κυβερνητική πλειοψηφία που διαθέτει».«Έχουμε βασική διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία και την οικονομία», συμπλήρωσε. «Ο κ.Τσίπρας επέλεξε τον Πανο Καμμένο για να κυβερνήσει, δείχνει ότι χειρίζεται με ανευθυνότητα τα σημαντικά ζητήματα της χώρας».

«Δεν γνωρίζω αν θα πάμε σε εκλογές, αυτό που ξέρω είναι ότι αν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη τότε θα πάμε στις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα ενέργειες» είπε στη συνέχεια και σημείωσε:

Ανάμεσα στην οικουμενική και τις εκλογές διαλέγω εκλογές. Θα αντέξει ο τόπος ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση εάν αυτή προκύψει.

Επιχειρηματολογώντας κατά της συμμετοχής σε οικουμενική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αν ο Τσίπρας χάσει τη δεδηλωμένη, αυτό θα συμβεί γιατί οι βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Θα κάνουν το ίδιο ακόμα και με άλλο πρωθυπουργό» είπε. 

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να το ψηφίσει στο σύνολό του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει ορισμένες επιμέρους διατάξεις του.

Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι καθυστερεί τη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, κάνοντας έτσι ζημιά στη χώρα. «Εγώ φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί το σενάριο του 2015», είπε και τόνισε πως «η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε ήδη να ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο», προβλέποντας πως τελικά δεν θα κλείσει ούτε το Πάσχα.

Σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις , ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «εμείς δεν στηρίζουμε μπλόκα και κλειστούς δρόμους. Συναντήθηκα σήμερα με κάποιους αγρότες τους είπα πως οι απαιτήσεις τους πρέπει να είναι λελογισμένες. Είμαι ο μόνος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε κάτι τέτοιο. Εγώ Τσίπρας δεν θα γίνω. Δεν θα λαϊκίσω».

Ερωτηθείς για το τι θα αλλάξει αν έρθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και εθνικό σχέδιο. Μόνο αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στο δρόμο η ανάπτυξη. Είναι λυπηρό πως όλες οι άλλες χώρες βγήκαν από το πρόγραμμα που ήταν και η Ελλάδα παραμένει σε αυτό. Πρέπει να φέρουμε επενδύσεις και να φτιάξουμε δουλειές. Εγώ σε αυτά μπορώ να δεσμευτώ. Το μνημόνιο δίνει τέτοια περιθώρια. Είμαι κατά των απολύσεων αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τυφλές αυξήσεις στο δημόσιο σε κομματικούς στρατούς.

Σχολιάζοντας τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημείωσε πως και ο ίδιος θα προτιμούσε το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Κατά την άποψή μου θα ήταν καλό να μη συμμετείχε, αν και δεν ξέρω εάν αυτό θα ήταν εφικτό. Είναι γνωστό πως το ΔΝΤ έχει ορισμένες εμμονές και επιμένει μονίμως να υπερεκτιμά το δημοσιονομικό κενό. Και εγώ τις βίωσα τις εμμονές του Ταμείου. Αλλά έχουμε μπροστά μας μία πραγματικότητα και η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με την πραγματικότητα που η ίδια επέβαλε». 

Προανήγγειλε πως σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, θα προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο. «Θα μπορούσαμε να είχαμε σταδιακή απεμπλοκή και δεν υπήρχε πέρυσι τον Ιανουάριο ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα. Το τρίτο πρόγραμμα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών Τσίπρα και Βαρουφάκη. (…) Επίσης ξέρουμε τι έγινε – ξέρουμε για την ακρίβεια σχεδόν τα πάντα- εκείνο το καταστροφικό εξάμηνο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, έκλεισαν οι τράπεζες μπήκαν τα capital controls. Είναι υπερήφανος ο κ. Τσίπρας για όλα αυτά; Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Και όταν έρθουμε στην Εξουσία θα κάνουμε Εξεταστική για το εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα σφάλματα της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε πως ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική «στα Ζάππεια», αλλά όπως είπε «ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση μας παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ ότι την παρέλαβε». Σχετικά με τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είχα ασκήσει κριτική στη λογική της ήπιας προσαρμογής, ήταν σαφές πως υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Μπορεί να άργησε να την πει, αλλά είπε την αλήθεια και αυτό του πιστώνεται».

Σε αυτό το σημείο σημείωσε ότι «δεν θα κάνω σφάλματα όπως άλλοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευση, θα πω την αλήθεια και αυτή η ΝΔ θα ευρύνει τα όρια της πέρα από αυτά της παραδοσιακής κεντροαριστεράς».

Τόνισε εξάλλου ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μονόδρομος. «Και εκ των υστέρων φάνηκε πως η εξυγίανση της κατέστη πολύ πιο αποτελεσματική μέσα από αυτή τη διαδικασία, έστω και εάν αυτό τραυμάτισε την πολυφωνία» είπε και τόνισε πως και με το νέο άνοιγμα της ΕΡΤ, η κυβέρνηση αναπαράγει τα λάθη του παρελθόντος. 

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ζήτημα. «Η Αυστρία δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, έκανα αυστηρό διάβημα, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση».

«Πού είναι το ΥΠΕΞ;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, και αναφερόμενος στον ρόλο του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή του στο Αιγαίο για το προσφυγικό, σημείωσε «φαίνεται να μην πηγαίνει όπως το περιμέναμε».

«Λέμε ναι στο ΝΑΤΟ» είπε, ζητώντας να ρυθμιστούν εξ αρχής οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Σε αυτό το σημείο, στηλίτευσε μία φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική εκστρατεία του περασμένου Ιανουαρίου για την Άνγκελα Μέρκελ. «Από go back πήγαμε στο don’t leave miss Merkel», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαμήνυσε εξάλλου πως ο ίδιος θα συμμετάσχει σε μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. «Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα, ενδεχομένως σημαντικότερη από τα υπόλοιπα και απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική». 

Για την συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο υπογράμμισε πως:

Είχαμε μια καλή συνάντηση και κάναμε μια εποικοδομητική κουβέντα. Μακριά από αφορισμούς η Μέρκελ έδωσε αγώνα για να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό. Ούτε πίεση δέχθηκα, ούτε καν κάποιο υπονοούμενο για να στηρίξω την κυβέρνηση. Ξεκαθάρισα πως αν δεν μπορεί να αντέξει και πέσει τότε θα πάμε σε εκλογές και η συζήτηση έληξε εκεί.

Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ για τα περί διαφθοράς

Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για τα περί διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του «αρέσκονται σε βολικά διλήμματα. Πρώτα ήταν το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, μετά το αριστερά – δεξιά και τώρα πάμε στο ηθικό πλεονέκτημα από τη μία και από την άλλη στους διεφθαρμένους» και συνέχισε:

Προφανώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν σημαντική ευθύνη για τη διόγκωση της διαφθοράς. Είναι σίγουρο όμως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα και τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλά.

Για τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για να παραδώσει CD με μεγαλοκαταθέτες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

Ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς δήλωσε σε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι το CD με τους έλληνες καταθέτες περιήλθε στα χέρια του στις αρχές του 2015. Στα έγγραφα που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς, υπάρχει μόνο η τεχνική βοήθεια και αυτή τη λάβαμε μέσω της Task Force. 

Απαντώντας στο δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc για τον ίδιο και τη σύζυγό του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε:

Έχω δεχτεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, αλλά λυπάμαι πραγματικά όταν η πολιτική ζωή του τόπου γυρίζει σε καταστάσεις νεοαυριανισμού, που είχαμε να ζήσουμε από το 80. Και λυπάμαι πραγματικά για το ότι εμπλέκεται με τρόπο χυδαίο και η σύζυγός μου. Είναι γνωστό σε όλους ότι ήμασταν σε διάσταση οκτώ χρόνια και ότι κάναμε ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις και με την έγκριση της επιτροπής της Βουλής καταθέταμε δηλώσεις πόθεν έσχες. Είναι γνωστά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με το να διασύρεται και η σύζυγός μου δεν αναβαθμίζεται ο πολιτικός λόγος. Και πραγματικά πρέπει να είναι πολύ πανικόβλητος ο ΣΥΡΙΖΑ για να υιοθετεί δημοσίευμα ενός περιοδικού που δεν φημίζεται για τη φερεγγυότητά του.

Σχετικά με τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «μπορεί να έχει φορολογική εκκρεμότητα αλλά θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και η δικαιοσύνη θα κρίνει. Ως πολιτικό πρόσωπο βοήθησε τη χώρα στις διαπραγματεύσεις που έγιναν. Δεν δέχομαι κανιβαλισμούς και δολοφονίες χαρακτήρων».

Για την επερχόμενη αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι «έχουν δίκιο οι γονείς του Φύσσα. Απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα της απονομής της Δικαιοσύνης αγγίζει πλέον τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Αυτά είναι ασυγχώρητα. Πρέπει να γίνει και σε αυτόν τον τομέα μια μεγάλη μεταρρύθμιση».


σχετικα αρθρα