Η μικρή παράταση των δύο εβδομάδων που εξασφάλισε η κυβέρνηση για το προσφυγικό μόλις την περασμένη Παρασκευή, μοιάζει ανίκανη να της προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεται ώστε να επικεντρωθεί στα υπόλοιπα καυτά θέματα που την περιτριγυρίζουν. 

Λίγες μόλις ώρες μετά το πλαφόν εισόδου προσφύγων που επέβαλλαν στα σύνορα τους τα Σκόπια και η Σερβία,  ήρθε νέο πισώπλατο χτύπημα, που αυτή την φορά δεν προέρχεται από τις τέσσερις χώρες του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) που κρατούν σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, αλλά από την Αυστρία. Η κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, συγκαλεί για αύριο Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό στην Βιέννη με τις χώρες της Βαλκανικής που χρησιμοποιούνται σαν πέρασμα προς τον βορρά, χωρίς να έχει απευθύνει πρόσκληση προς την χώρας μας. 

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί αυτή την πράξη τουλάχιστον προκλητική, που αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές και τα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο της Παρασκευής. Χθες αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό, στην οποία και συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε το θέμα της συνόδου της Βιέννης να το χειριστεί με τη δέουσα προσοχή το Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, το θέμα είναι πολύ λεπτό, όμως συμπληρώνουν πως η Ελλάδα θα αντιδράσει με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως η αυστριακή κυβέρνηση έχει σκληρύνει το τελευταίο διάστημα την στάση της, διότι πιέζεται από την ακροδεξιά. 

Σε ότι έχει να κάνει με τις βαλκανικές χώρες που βρίσκονται υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σκληραίνουν την θέση τους στο προσφυγικό, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν με νόημα πως αν δεν αλλάξουν στάση, όταν φτάσει η ώρα για να συζητηθεί ένταξη τους, η Ελλάδα θα είναι εκεί και θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη τους με την χρήση Βέτο.