Τύποις συζήτησαν για το ασφαλιστικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούει με προσοχή την πρόταση του Δικτύου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να κρίνει ότι πτυχές της θα μπορούσαν να περιληφθούν στη γαλάζια πρόταση για το αύριο της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.

Ωστόσο και μόνον το γεγονός ότι η Άννα Διαμαντοπούλου διέβει την πόρτα της Λεωφόρου Συγγρού για να μπει στα γαλάζια γραφεία αρκεί για να καταδείξει ότι η συνάντηση για το ασφαλιστικό ήταν μόνον η αρχή. Διότι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή της κας Διαμαντοπούλου να πραγματοποιήσει κανονικά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ελάχιστες ώρες μετά από ένα πύρινο λόγο της Φώφης Γεννηματά με σειρά αιχμών για στελέχη που η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι κοιτούν προς την πλευρά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι Μητσοτάκης και Διαμαντοπούλου διασταυρώθηκαν στις κινητοποιήσεις για την εκπαίδευση, πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου, αλλά και ότι η πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη εξήρε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή τόσο για το σχέδιο Γιαννίτση, που δεν προχώρησε, όσο και για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο ασφαλιστικό των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά; Εν προκειμένω, ναι. Καθώς μπορεί να μην ομολογείται αλλά η κα Διαμαντοπούλου περιλαμβάνεται στα στελέχη που ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε, κάλλιστα, να περιλαμβάνει στα ψηφοδέλτια του κόμματος ή ακόμη και να της αναθέσει θέση ευθύνης σε μία αυριανή κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, είναι σαφές και από τις δύο πλευρές πως εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί κάτι τέτοιο δεν θα γίνει με όρους πολιτικής συμφωνίας στελεχών αλλά θα αποτελεί την κατάληξη μίας ευρύτερης πολιτικής ώσμωσης των δύο πλευρών. Που ξεκίνησε με την παιδεία, συνεχίστηκε με το δημοψήφισμα και, πλέον, αφορά στο ασφαλιστικό.

Για την ιστορία, την πρόταση του Δικτύου παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, διοικητής του ΙΚΑ την περίοδο Σημίτη, και ο στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου, Γραμματέας Τομέα Τύπου & Επικοινωνίας της νεολαίας Πασοκ την περίοδο 2004-05 Γιάννης Μαστρογεωργίου. Από πλευράς Ν.Δ., στο τραπέζι, πλην Μητσοτάκη, έκατσαν οι Αδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Οικονόμου (σ.σ. υποδέχθηκε τη Διαμαντοπούλου στη Ν.Δ!), Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η συνάντηση, όπως λέγεται, θα επαναληφθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εμβαθύνουν στις προτάσεις και την κοστολόγησή τους.

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τη χθεσινή συνάντηση ως προοίμιο συνεργασίας, αν και η μεν Συγγρού αρνείται κάθε σχόλιο, η δε πλευρά Διαμαντοπούλου διαψεύδει. Η στάση αυτή είναι απολύτως λογική καθώς ενδεχόμενη άφιξη της κ. Διαμαντοπούλου στη Ν.Δ. δεν θα είναι χωρίς αντιδράσεις. Όχι μόνον διότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει μία ισχυρή μερίδα που εμμένει στο μέτωπο με το «σημιτικό» παρελθόν, και όσα το θυμίζουν, αλλά και γιατί, εκ των πραγμάτων, η παρουσία της πρώην Επιτρόπου και υπουργού στα ψηφοδέλτια, ακόμη και σε αυτό της Επικρατείας, θα αλλάξει τις ισορροπίες. Η κ. Διαμαντοπούλου δεν θα μπορούσε παρά να είναι υποψήφια, ακόμη κι αν μπει με το Επικρατείας, σε δύο περιφέρειες: την Α' Αθήνας, όπου ήδη εκλέγονται οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης και αναμένεται και η άφιξη και άλλων εν ενεργεία βουλευτών, είτε στη Β' Αθηνών, όπου και πάλι τα ονόματα είναι βαριά (Μητσοτάκης, Δένδιας, Χατζηδάκης, Μεϊμαράκης, Γεωργιάδης, Βαρβιτσιώτης, Βούλτεψη κ.α).

Είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, οι ισορροπίες θα είναι λεπτές και το ενδεχόμενο έκρηξης μεγάλο.