Την πρόθεση της κυβέρνησης να ''εξετάσει μέχρι τέλους'' το ζήτημα της λίστας Μπόργιανς ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο καθιερωμένο briefing των πολιτικών συντακτών, ενώ διεμήνυσε ότι ''η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση''. 

Όπως δήλωσε:

Η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα, αλλά και να διευρευνήσει το θέμα μέχρι τέλους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις προκύπτει με σαφήνεια ότι το 2012, η τότε κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του υπουργείου Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας για συνεργασία και παροχή στοιχείων που σχετίζονται με φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος.

Επισήμανε ακόμη ότι σε αυτό το γεγονός εμπλέκεται αποδεδειγμένα ο διευθυντής γραφείου του τότε πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και αυτό είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία και αναδεικνύει ότι η άρνηση προήλθε από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με το ζήτημα των αγροτών τόνισε ότι ''η  κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε, επίσης, ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

Επεσήμανε, μάλιστα, χαρακτηριστικά:

Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών, την άρση των στρεβλώσεων και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι ο διάλογος με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα θα συνεχιστεί : ''Η κυβέρνηση δεν έχει σκληρύνει τη στάση της. Είναι εδώ για διάλογο χωρίς να αμφισβητείται το βασικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. Η συνάντηση ήταν σε αρκετό καλό κλίμα. Οι συνομιλητές μας αντιλήφθηκαν ότι ευνοούν αυτούς που δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας, εντός της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν και ζητάμε και από αυτούς ζητάμε τη συμβολή τους σε αυτό το διάλογο. Σε αυτή τη συζήτηση υπήρχαν άνθρωποι όλων των οικονομικών τάξεων. Υπήρχε και μια διάσταση απόψεων την οποία την κρατάμε. Θα αποτυπωθεί ποιο είναι το πραγματικό κλίμα τις επόμενες ημέρες. Θα ξαναβρεθούμε με κάποιους στο τραπέζι του διαλόγου''. 

Την ίδια στιγμή σχετικά με το κύκλωμα εκβιασμού με πρωταγωνιστές έναν εκδότη και δύο δημοσιογράφους που αποκαλύφθηκε χθες, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι πρόκειται για ''εξαιρετική σοβαρή υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες και σχετίζεται με την πολιτική διαφήμιση στο διαδίκτυο. Ενας από αυτούς φαίνεται διορισμένος σε πολιτικά γραφεία της ΝΔ. Περιμένουμε την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις''.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: 

Η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την διάθεση να μπει μια τάξη στην διανομή κονδυλίων στο διαδίκτυο. Θα χτυπήσουμε τη διαφθορά με κάθε τρόπο. Οσοι θέλουν να πλουτίσουν σε βάρος του λαού έχουν κάθε δικαίωμα να φοβούνται.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση», χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις εξελίξεις στο προσφυγικό και παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πρόβλημα αυτό.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε την αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΕΕ, αναφέρθηκε στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ολλανδική προεδρία, επισημαίνοντας ότι μονομερείς κινήσεις και πρακτικές αντίθετες με τις αποφάσεις της ΕΕ παραβιάζουν αρχές και αξίες, αλλά και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για αυτό φέρει η Τουρκία που αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε η κ. Γεροβασίλη, ενώ τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών όσο δύσκολο και αν είναι.

Η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, δήλωσε η κ. Γεροβασίλη απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην ΕΕ. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, δεν θα μείνει πίσω από την άσκηση των δικαιωμάτων της . Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Γεροβασίλη, διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες περί παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, μεταφέροντας μάλιστα και την σχετική ενόχλησή του για τις πληροφορίες αυτές.

Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν συμψηφίζει τη θέση της στο προσφυγικό με την αξιολόγηση, η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι η θέση αυτή ισχύει, σημείωσε ωστόσο ότι η ίδια η ΕΕ οφείλει να δει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα. 

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στην επικείμενη επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ''είναι έτοιμοι να έρθουν'', υπογραμμίζοντας ότι «οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται, και η εκτίμηση μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά. Χρειάζεται, ωστόσο, να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
Συμπλήρωσε, δε ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, τόσο σε πολιτικό όσο και επίπεδο θεσμών, έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων, σε σχέση με το προφυγικό, τόνισε ότι ''δεν επιτρέπεται να αμφισβητούν αρχές του διεθνούς δικαίου μέλη που βοήθησε η Ελλάδα να μπει στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση και δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτό κάποια μέλη να κάνουν το δικό τους και αμέσως μετά να εμφανίζονται με άλλες θέσεις''.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: ''Η Ευρώπη στέκεται κατώτερη των περιστάσεων. Είναι μια διαρκής μάχη θα τη δίνουμε μέχρι τέλους''.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε σε ερώτηση και για πιθανό ''σχέδιο'' διαχείρισης σε περίπτωση που οι πρόσφυγες υπερβούν τον αριθμό που μπορεί να αντέξει η χώρα:

Το κλίμα είναι αυτό: Μπορεί να μείνουν περισσότερες πρόσφυγες, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε σχέδιο διαχείρισης για περισσότερα πράγματα. Είμαστε σε μια ασταθή ισορροπία. Τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν ποιο είναι το σχέδιο.